Drie nieuwe Vlaamse icoonfietsroutes gelanceerd

31 maart 2021
Brussel

Jouw contactpersoon

Na de uitrol van de eerste Vlaamse icoonfietsroute, de Kustroute, in oktober 2020, stellen Westtoer, Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Provincie Antwerpen, Toerisme Vlaams-Brabant, Toerisme Limburg en Toerisme Vlaanderen drie nieuwe icoonfietsroutes voor: de Frontroute 14-18, de Schelderoute en de Kempenroute. Net zoals de Kustroute maken ze alle drie deel uit van de acht thematische belevingsroutes die de oudere LF-routes vervangen. Daarbovenop komt ook nog de Vlaanderenroute als synthese. De realisatie van deze nieuwe fietsroutes kadert binnen het project “Toeristisch-recreatief fietsen in Vlaanderen 2020 – 2025” dat Vlaanderen op de kaart zet als internationale topbestemming voor fietsliefhebbers. Samen met de provinciaal toeristische organisaties investeren we de komende vijf jaar bijna 1,5 miljoen euro in de ontwikkeling en de promotie van het fietstoerisme in Vlaanderen.

Vlaanderen is drie nieuwe icoonfietsroutes rijker: de Frontroute 14-18, de Schelderoute en de Kempenroute. De uitrol van deze drie nieuwe routes is onderdeel van het project ‘Toeristisch en recreatief fietsen in Vlaanderen 2020-2025’, een initiatief van Westtoer, Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Provincie Antwerpen, Toerisme Vlaams-Brabant, Toerisme Limburg en Toerisme Vlaanderen. In oktober 2020 werd ook de Kustroute reeds voorgesteld - wat maakt dat er nu al vier van de in totaal acht thematische icoonfietsroutes zijn uitgerold. Alle icoonfietsroutes zullen bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en zo goed mogelijk aansluiting krijgen met routes in Wallonië, Nederland en Frankrijk. Zo zetten we toeristisch fietsen in Vlaanderen centraal. Samen met de provinciaal toeristische organisaties investeren we de komende vijf jaar bijna 1,5 miljoen euro in de ontwikkeling en de promotie van het fietstoerisme in Vlaanderen.

Alle icoonfietsroutes liggen op het fietsknooppuntennetwerk en zijn in beide richtingen bewegwijzerd met nieuwe, uniforme borden. De oude LF-bewijzering werd reeds weggehaald.

De Frontroute 14 – 18 (100 km)

De route start in Nieuwpoort of in Mesen en leidt fietsers door het compleet vernielde en heropgebouwde frontzonelandschap van de ‘Groote Oorlog. Westtoer verwacht voor deze uitzonderlijke meerdaagse fietsroute veel interesse uit zowel binnen- als buitenland.

De Schelderoute (180 km)

De naam zegt het al, deze fietsroute neemt fietsers mee langs de machtige Schelderivier. De meerdaagse tocht start in Spiere-Helkijn, op de grens van West-Vlaanderen en Henegouwen, en gaat via Oudenaarde naar Gent. Van daar fietst men door richting Antwerpen, waar de overzet met het veer naar de rechteroever van de Schelde voor een heerlijk intermezzo zorgt.

De Kempenroute (203 km)

Deze icoonfietsroute start in Maasmechelen of in Antwerpen en belooft de fietstoerist met 203 km heel wat fietsplezier. De prachtige Kempense natuur en de Limburgse rust en gastvrijheid krijgen ze er gratis bij.

De verdere uitrolplanning van de icoonfietsroutes ziet er als volgt uit:

Reeds uitgerold

  • Kustroute
  • Frontroute ’14-’18
  • Kempenroute
  • Schelderoute

De Maasroute werd reeds geopend als EuroVelo 19-route en internationale Maasfietsroute.

Uitroldata van de andere routes:

  • Kunststedenroute: 25 mei 2021
  • Groene Gordelroute: 25 mei 2021
  • Heuvelroute: 25 juni 2021
  • Vlaanderenroute: 25 juni 2021

Ontdek meer over de uitrol van de icoonfietsroutes en het Vlaamse fietslandschap

Icoonfietsroutes Vlaanderen