Éen-programma Factcheckers test hotelkamers

5 januari 2022
Brussel

Jouw contactpersoon

Wanneer je een kamer op hotel boekt, ga je ervan uit dat je fris beddengoed, een gepoetst toilet en verse handdoeken krijgt in je kamer. Britt Van Marsenille en Thomas Vanderveken namen in ‘Factcheckers’ de proef op de som en brachten verschillende markeringen aan die enkel met een speciale lamp tevoorschijn komen. Het resultaat bij enkele hotels liet echter verrassend te wensen over.

Ondernemersorganisatie Horeca Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen zullen de zaak verder bekijken. Binnen de hotelsector worden namelijk geregeld controles en steekproeven georganiseerd om na te gaan of er op vlak van hygiëne nog verbeterpunten zijn, denk bijvoorbeeld maar aan mystery visits. Tijdens de woelige coronacrisis werkten veel hotels zelfs samen met externe consultants om te bekijken hoe de veiligheid en hygiëne maximaal gegarandeerd konden worden.

Steekproeven

Toerisme Vlaanderen staat in Vlaanderen in voor de erkenning van hotels en de comfortclassificatie (sterren). Hiervoor dient een hotel aan basisvoorwaarden per classificatie te voldoen om deze erkenning te krijgen. Toerisme Vlaanderen heeft volgens dit kwaliteitssysteem in Vlaanderen meer dan 900 hotels met bijna 32.500 hotelkamers na controle ingedeeld in de verschillende sterrenniveaus. Hotelmedewerkers krijgen uitgebreide instructies en dienen de procedures die worden opgesteld om de hygiëne te verzekeren, nauwgezet te volgen. Hier zijn er uiteraard ook controles op de uitvoering, maar continu alles 100% checken gaat uiteraard niet.

Toerisme Vlaanderen organiseert tussentijds ook regelmatig steekproeven op de kwaliteit, properheid en het comfort van de verschillende logies in Vlaanderen. Deze steekproeven worden uitgevoerd op basis van klachten van toeristen, maar ook door de reviews van de hotels die vallen onder het kwalificatiesysteem. Uit die 166.000 reviews bleek trouwens dat de Vlaamse drie- en viersterrenhotels een gemiddelde algemene score van 8,2/10 kregen in 2021.

 “Iedere kamer die niet in orde blijkt te zijn, is er een te veel. Daar zijn we formeel over, want iedere gast verdient een perfect verblijf.. Maar als je weet dat Vlaanderen bijna 32.500 hotelkamers telt, mag je op basis van een check in zes daarvan niet veralgemenen. Hopelijk delen de programmamakers hun data met de betrokken hotels. Zo kunnen zij hun medewerkers of externe dienstverleners erop aanspreken. Laat dit een eye opener zijn om nog grondiger te werk te gaan als het aankomt op hygiëne en de procedures bij te sturen waar nodig. Stel je tot slot als gast toch iets vast? Spreek er dan dadelijk ter plekke over met de uitbater.”

Matthias De Caluwe, CEO Horeca Vlaanderen:

 “Uiteraard kan dit niet en moet dit vermeden worden. Het aantal klachten dat we jaarlijks krijgen over de properheid van een hotel is sowieso heel beperkt. Het voorbije jaar waren dit er slechts een handvol. Toerisme Vlaanderen kan hotels op basis van properheid of onderhoud declasseren of kan er optreden. Wanneer er opmerkingen zijn worden deze snel verholpen.”

Peter De Wilde, CEO Toerisme Vlaanderen

Voor persvragen kan je terecht bij:
Kaatje Lucas, 0487/18 99 63 (persverantwoordelijke Horeca Vlaanderen)
Marleen van Dijk, 0492/15 15 24 (corporate communicatie Toerisme Vlaanderen)

vrouw opent gordijnen in hotelkamer