Eerste lichting belevingsontwerpers voor attracties en musea zwaait af

22 september 2020
Gent

Jouw contactpersoon

Op 17 september 2020 vond de slotsessie van het opleidings- en begeleidingstraject ‘Door de bril van de bezoeker’ plaats in het historische kader van de erfgoedlocatie Sint-Pietersabdij in Gent. Tijdens het traject, dat bestond uit een mystery visit, vijf groepssessies en twee uur individuele begeleiding, leidden we de 40 deelnemende museum- en attractiemedewerkers uit Vlaanderen en Brussel op. Gedurende een jaar lang leerden zij hoe ze met mensgericht ontwerp kunnen bijdragen aan een optimale bezoekerservaring binnen hun museum of attractie.

De eerste lichting ‘afgestudeerden’ van het opleidingstraject ‘Door de bril van de bezoeker’ is een feit. Tijdens de slotsessie op 17 september 2020 zwaaiden 40 enthousiaste museum- en attractiemedewerkers uit Vlaanderen en Brussel af in de Sint-Pietersabdij in Gent, één van onze Vlaamse meetinglocaties in erfgoed. Met een mystery visit, vijf groepssessies en individuele begeleidingsmomenten maakten de deelnemers het afgelopen jaar kennis met verschillende methoden om de bezoekerservaring te verbeteren. Om dat mogelijk te maken werd het opleidingstraject zelf ook een transformerende ervaring, met een blijvende impact op de tevredenheid en beleving van de museum- en attractiebezoekers.

Tijdens de slotsessie ontdekten de deelnemers aan de hand van een origineel kwartetspel van opleidingspartner Gelotology hoe kleine gedrags- en mentaliteitswijzigingen kunnen bijdragen tot het vestigen van een ontwerpcultuur in de eigen organisatie. Ook getuigden vijf deelnemers over hun ervaringen en over het leerproces dat ze doorliepen. Tot slot was er een virtuele ontmoeting met ontwerpexpert James Dudley en Andrea Easey uit het Verenigd Koninkrijk. Zij vertelden hoe ze via een design sprint, een proces waarbij men een antwoord zoekt op de meest kritieke organisatievragen via onder meer ontwerp en het testen van ideeën, de bezoekersbeleving binnen de London National Portrait Gallery naar een hoger niveau tilden.

We kozen er vanuit Toerisme Vlaanderen voor om de slotsessie niet via een online evenement, maar wel op locatie te laten doorgaan. Enerzijds om de sector een hart onder de riem te steken en anderzijds om aan te tonen dat het ondanks de geldende COVID-19-maatregelen perfect mogelijk is om veilig en gezond evenementen te organiseren.

Toerisme Vlaanderen start in november met een tweede jaargang van dit bijzondere en door de deelnemers erg gesmaakte traject. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Inschrijven kan nog tot en met vrijdag 25 september 2020.