Eerste symbolische steenlegging Liberation Garden in Leopoldsburg

16 september 2021
Leopoldsburg

Jouw contactpersoon

Op vrijdag 10 september vond in Villa Astrid in Leopoldsburg de eerste symbolische steenlegging van Liberation Garden plaats. Het WO II-museum in de historische garnizoensstad Leopoldsburg zal een fascinerend belevingsmuseum worden voor jong en oud. Toerisme Vlaanderen financiert de transformatie ervan, samen met de provincie Limburg, Interreg en de Nationale Loterij.

Het nieuwe WO II-museum Liberation Garden zal open gaan in het najaar van 2022. Om dit te realiseren zal het Chinees paviljoen, een markant militair gebouw uit de 19e eeuw, getransformeerd worden tot een heus belevingsmuseum. Het paviljoen wordt ook uitgebreid met een nieuwbouw die architecturaal mooi aansluit bij het unieke militaire erfgoed van de plaatselijke omgeving.


De eerste steenlegging van dit project was voorzien in maart 2020 maar moest door corona uitgesteld worden naar vrijdag 10 september 2021. Met de eerste steenlegging is ook de symbolische start gegeven van de transformatiewerken die financieel gesteund worden door Toerisme Vlaanderen, de provincie Limburg, Interreg en de Nationale Loterij. Het War Heritage Institute van defensie zorgt voor het aanleveren van de collectie en neemt ook de promotie voor zijn rekening.

EEN BRUG TUSSEN HEDEN EN VERLEDEN

Liberation Garden zal een indrukwekkend belevingsmuseum worden. Bezoekers zullen meegenomen worden in de turbulente geschiedenis van WO II. Door een combinatie van geschiedenis, virtual reality, multimediale installaties en persoonlijke, pakkende verhalen komen bezoekers letterlijk en figuurlijk in contact met de geschiedenis.

Niet alleen voor (inter)nationale bezoekers maar ook voor de inwoners van Leopoldsburg is dit een unieke kans. De meeste inwoners hebben rechtstreeks of onrechtstreeks een band met het leger en het militaire thema. In Liberation Garden zullen bezoekers begeesterd worden door lokale ambassadeurs die gepassioneerd zijn door het thema en het project. Dit zal zorgen voor de warme, authentieke en charmante dimensie van het belevingscentrum.

OOSTHOEK VAN DE TWEEDE WERELDOORLOG

Met de ontwikkeling van Liberation Garden wordt ook de omgeving in de kijker gezet. Naast de vele wandelingen of fietsroutes in een prachtige groene omgeving vol militair erfgoed zal er in 2022 ook een nieuw toeristisch fietspad aangelegd worden. Het fietspad zal de Duitse militaire begraafplaats in Lommel verbinden met Liberation Garden en passeert langs de operationele schietvelden van het leger, een unieke troef dus voor fietstoeristen. Liberation Garden neemt dan ook een pioniersrol op voor de ontwikkeling van het thema WO II in Limburg en Vlaanderen. Als één van de eerste toeristische erfgoedattracties creëert Liberation Garden een sterke hefboom om de komende jaren het thema WO II Limburg- en Vlaanderenbreed te ontwikkelen. Zo kan de regio zich profileren als een aantrekkelijke WO II-bestemming en wordt een nieuwe, duurzame toeristische markt aangeboord. Dit alles past ook perfect bij onze Reizen Naar Morgen-visie waarbij de ziel van de plek verbonden wordt met bewoners, (inter)nationale bezoekers en ondernemers.


Blijf hier op de hoogte van Liberation Garden