Eerste testcongres in Vlaanderen kent succesvol verloop

28 april 2021
Antwerpen
‘We will meet Again’… met dit toepasselijke nummer opende zanger Ozark Henry gisteren het eerste testcongres in Vlaanderen 'Van scherm naar CERM - op weg naar ontmoeting' dat volledig in het teken stond van – jawel – de organisatie van COVID-veilige testevents. 225 deelnemers uit de toerisme- en eventsector verzamelden vanaf 16.00 uur in het Flanders Meeting and Convention Center Antwerp (FMCCA) voor een informatieve avond die tegelijk ook het voorwerp was van een wetenschappelijk onderzoek. Want naast het informeren van de deelnemers over onder meer de resultaten van de testevents in Nederland, had het testcongres als doel om de efficiëntie van verschillende bezoekerstelmethoden in kaart te brengen. De organisatie van het hele event was in handen van Toerisme Vlaanderen in samenwerking met Event Masters.

Live muziek, sprekers op een podium, publiek in een zaal en luid applaus... we kunnen ons haast niet meer inbeelden hoe het voelt om deel te nemen aan een evenement op locatie en in de aanwezigheid van andere deelnemers. 225 deelnemers uit de toerisme- en eventsector kregen gisteren de kans om het nog eens te ervaren tijden het eerste testcongres in Vlaanderen, georganiseerd door Toerisme Vlaanderen en evenementenbureau Event Masters in het Flanders Meeting en Convention Center Antwerp. Het event had twee belangrijke doelstellingen: informeren en onderzoeken. Verschillende sprekers informeerden het publiek over onder meer de organisatie van coronaveilige testevents en de resultaten van de testevents in Nederland, en in de tussentijd werd er volop onderzoek gevoerd. Onderzoekers van het expertisecentrum Publieke Impact van Karel de Grote Hogeschool en van IDLab, verbonden aan de Universiteit Antwerpen en imec testten tijdens het congres vijf verschillende bezoekerstelmethoden uit en namen de bezoekersstromen nauw onder de loep. Het doel van dit onderzoek is om een duidelijk inzicht te krijgen in hoe je als eventorganisator best het bezoekersaantal in kaart brengt per type evenement.

Uiteraard stond de veiligheid van de deelnemers gedurende de hele avond voorop. Alle aanwezigen werden bij aankomst dan ook onderworpen aan een corona-sneltest. Iedereen legde een negatieve test af en kreeg toegang tot de netwerkruimte en een pasje met een kleurencode (groen of oranje). Tijdens het netwerkevent, dat doorging voor de start van het congres, konden de aanwezigen met maximaal vier verzamelen aan een tafeltje in hun kleurenzone. De congreszaal zelf werd optimaal geventileerd, het dragen van een mondmasker was verplicht en de afstandsregels werden gerespecteerd. Volgende week moeten alle deelnemers zich opnieuw laten testen.

De avond kende een vlekkeloos verloop en we hopen dan ook dat dit testcongres een positieve impact kan hebben op de spoedige heropening van de evenementensector.

©Martimax Photography

Kon je er niet bij zijn?