Jouw contactpersoon
Net zoals in het najaar van 2020 voerde Toerisme Vlaanderen ook dit jaar onderzoek naar de reisintenties van de Europeanen voor de aankomende zomer. Via een bevraging peilden we bij Nederlanders, Fransen, Britten, Duitsers, Noord-Italianen, Spanjaarden (regio Madrid en Catalonië), Zwitsers en Oostenrijkers naar hun reisplannen en voorkeuren. In onze buurlanden en Spanje werden 800 mensen bevraagd en in Zwitserland en Oostenrijk 600. De belangrijkste conclusie? De reishonger is groot dit jaar. Het aandeel dat zegt niet te zullen reizen varieert van amper 4 procent bij de Italianen tot 19 procent bij de Britten. In de andere bevraagde markten zit dat er ergens tussen. Opvallende cijfers – zeker wanneer we even in de resultaten van de bevraging van vorig jaar duiken. Toen gaven heel wat Europeanen immers nog aan dat ze in de zomer van 2020 niet zouden reizen. Een vijfde tot zelfs iets meer dan de helft ging niet op vakantie. Ook in vergelijking met 2019 liggen de percentages van de mensen die aangeven niet te zullen reizen in elke markt telkens iets lager.
Het onderzoek leert ons ook dat de helft van de bevraagden die aangeeft deze zomer zeker te zullen reizen, wel een aantal belangrijke randvoorwaarden stelt. Zo is de COVID-veiligheid op de bestemming belangrijk, willen ze bij voorkeur al gevaccineerd zijn en moeten de reisrestricties uiteraard minimaal zijn. Zij die aangeven niet te zullen reizen, geven hiervoor het vaakst als reden dat ze vrezen voor de veiligheid of voor het feit dat de coronamaatregelen een optimale reiservaring zullen verhinderen.
Nog een belangrijk resultaat is dat – net zoals in 2020 – binnenlandse reizen (eventueel in combinatie met een buitenlandse reis) ook deze zomer populair blijven. Zo geeft meer dan 60% van de bevraagden uit de Zuid-Europese landen aan een vakantie in eigen land te overwegen. In de belangrijkste herkomstmarkt, Nederland, neemt de zin om in eigen land te reizen dan weer duidelijk af. Bovendien geeft 11% van de Nederlanders en 6% van de Fransen aan dat ze een trip naar Vlaanderen overwegen. Die cijfers liggen duidelijk hoger dan in de zomer van 2020. Ook blijkt dat de wagen deze zomer het belangrijkste vervoermiddel wordt voor vakantie. Wat de meest geprefereerde logiesvorm betreft, staan de hotels op de eerste plaats, gevolgd door vakantiewoningen.
Tot slot toont het onderzoek aan dat ook deze zomer vakanties in het groen populairder zijn dan stedentrips. Reizigers die voor corona een voorkeur hadden voor steden, maar nu niet meer, geven aan dat volgende elementen een stadsbezoek opnieuw aantrekkelijker kunnen maken: de aanwezigheid van voldoende open ruimtes, minder drukte, een sterke focus op hygiëne en restaurants en cafés die open zijn.
Vanuit Toerisme Vlaanderen blijven we onze bestemming en vele troeven nationaal en internationaal in de kijker zetten – zowel via onze reguliere werking als met gerichte acties en campagnes. Zo zetten we de komende drie jaar bijvoorbeeld onze kunsteden Brugge, Gent, Antwerpen, Mechelen en Leuven in de etalage via een gerichte internationale campagne. Ook onze kust en groene regio’s blijven we uiteraard internationaal promoten. De focus ligt hierbij vanzelfsprekend op onze zes thema’: Vlaanderen Natuurlijk, Erfgoedbeleving, Vlaanderen Fietsland, Culinair Erfgoed & Toekomst, Iedereen Verdient Vakantie en Congressen & Events. Meer informatie over die thema’s vind je op deze pagina.