Exclusief ligconcert in kloosterkerk Minderbroeders Kapucijnen Brugge

20 februari 2022
Brugge

Jouw contactpersoon

Vanop een matje en onder een dekentje genieten van een neoklassiek pianoconcert is op zich al een onvergetelijke gebeurtenis. Als dat exclusieve ligconcert dan ook nog eens plaatsvindt in de kloosterkerk van de Minderbroeders Kapucijnen in Brugge, voegt dat er een diepe dimensie aan toe. “Bedoeling is om via de muziek en de persoonlijke verstilling connectie te maken met de ziel van deze plek. En vanuit die vibe de toekomst voor dit stuk religieus erfgoed mee vorm te geven, zegt CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen.”

Pianist Mattias Devriendt liet zaterdagavond zijn toehoorders een uur lang wegdromen in de kloosterkerk van de Minderbroeders Kapucijnen in de Boeveriestraat. Wie luistert, ligt – en dat is meer dan een gimmick. Vóór de neoklassieke klanken van Mattias’ eigen composities de kerk vulden, ontdekten de bezoekers de geschiedenis van het klooster en zijn bewoners. Daarvoor was een verhalend parcours uitgestippeld langs de zes biechtstoelen. De bijzondere setting van het concert bood de kans om die impressies dieper te laten doordringen. En meteen veranderde ook het perspectief: vanop de rug gelegen ontdek je het gebouw op een manier waarop je dat anders nooit doet.

“Bij een ligconcert valt het visuele voor een stuk weg. Er ontstaat tijd en ruimte om na te denken over de plek waarin je je bevindt”, legt Mattias Devriendt uit. “Die nieuwe kijk prikkelt wellicht ook de inspiratie, daar rekenen we toch een beetje op,” zegt CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. “Want na het concert hopen we van de bezoekers te vernemen hoe zij de toekomst van deze plek zien. Welke activiteiten of initiatieven horen er volgens hen wel of helemaal niet thuis?”

Het klooster van de Minderbroeders Kapucijnen maakt samen met de tegenovergelegen Sint-Godelieveabdij deel uit van De Tuin van Heden, het pioniersproject waarbij Toerisme Vlaanderen op zoek gaat naar een nieuwe toekomst voor beide religieuze erfgoedparels in Brugge. In de zomer van 2021 kon het grote publiek voor het eerst in 400 jaar de abdij ontdekken. In amper een maand tijd verkenden 16.000 bezoekers toen de Sint-Godelieveabdij. Meer dan 10.000 deelden hun toekomstvisie.

“Dat was zonder meer het grootste onderzoek ooit naar onroerend en roerend religieus erfgoed,” zegt De Wilde. “Met een weliswaar meer bescheiden, maar in wezen gelijkaardig traject verkennen we in de maand februari met bewoners, inwoners van Brugge, lokale ondernemers en verschillende partners op co-creatieve wijze de toekomstmogelijkheden van het klooster. Naast het ligconcert zijn er onder meer ook creatieve toekomstlabo’s waar we ideeën ontwikkelen en laten rijpen.”

Samen met de stad, omwonenden en bezoekers gaan we op zoek naar een nieuwe invulling voor de site, en dat volledig volgens de principes van onze toerismevisie ‘Reizen naar Morgen’. Het is cruciaal dat de bezoekers eerst de rijke historische context van deze religieuze erfgoedparels aan den lijve ondervinden en zo inzicht krijgen in de ziel van deze prachtige plekken”, zegt Vlaams minister van toerisme Zuhal Demir. “Als ze eenmaal weten wie hier leefde, welke verhalen eraan verbonden zijn en hoe de omgeving eruitzag, kunnen ze met de juiste kennis in het achterhoofd suggesties geven over de mogelijke toekomstige invulling van de sites.” 

 

Over De Tuin van Heden

 

De Tuin van Heden is het pioniersproject waarbij Toerisme Vlaanderen op zoek gaat naar een nieuwe toekomst voor de Sint-Godelieveabdij en het klooster van de Minderbroeders Kapucijnen in Brugge. De Tuin van Heden is een co-creatief project waaraan tal van partners, bewoners, bezoeker en ondernemers een bijdrage leveren. Partners zijn onder meer de stad Brugge, Kapittel, Faro, Parcum, Yot, Agentschap Onroerend Erfgoed, Sacred Books en Brugge Foundation.