Feniks 2020 toont de wederopbouw van de Westhoek

18 februari 2020
Diksmuide

Jouw contactpersoon

Met Feniks 2020 presenteert Westtoer samen met de lokale partners een uniek cultuur-toeristisch programma. Het project vertelt het verhaal van de wederopbouw van de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog. Van begin maart tot november 2020 staan een hele reeks exposities en publieksevenementen op de planning. Toerisme Vlaanderen is nauw betrokken en investeert 500 000 euro in het project.

De Groote Oorlog blijft altijd een belangrijke rol spelen in West-Vlaanderen. Ook na de eeuwherdenking wordt het verleden van de Westhoek niet zomaar vergeten. Feniks 2020 is een eerste nieuw thema om de toekomst van herdenkingstoerisme in te vullen. De terugkeer van de bewoners en de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog vormen een bron van inspiratie voor verschillende tentoonstellingen en publieksevenementen.

“We investeren dit jaar vanuit Toerisme Vlaanderen 500 000 euro in de Feniks-projecten. En daar hebben we goede redenen voor. De Groote Oorlog blijft ook na de herdenkingsperiode 2014/2018 een deel van het DNA van onze toeristische bestemming. Het is erfgoed dat we delen met vele landen en dat we ook in de toekomst met de nodige zorg zullen blijven omringen. We doen dat niet alleen omwille van het belang voor de lokale economie, maar ook en vooral voor de persoonlijke en de maatschappelijke waarde van de ervaringen die al deze herdenkingstoeristen komen opdoen in Vlaanderen.”

– CEO Toerisme Vlaanderen Peter De Wilde

Bij het Feniks-project zijn heel wat partners betrokken. 13 steden en gemeenten in de Westhoek werken mee. Tussen maart en november 2020 staan tentoonstellingen gepland in onder andere het In Flanders Fields-Museum, het Fransmansmuseum en bezoekerscentrum Heuvelland. Er worden ook enkele publieksevenementen georganiseerd zoals openluchtspektakels en thematische wandelingen en fietstochten.

Wederopbouw na WOI