Fietsen door de Heide gelanceerd in Nationaal Park Hoge Kempen

9 juli 2021
Limburg

Jouw contactpersoon

Visit Limburg heeft een nieuw fietspad geopend in het Nationaal Park Hoge Kempen. De belevingsroute ‘Fietsen door de Heide’ is vier kilometer lang en biedt met haar nieuwe fietsbrug een unieke blik op het wonderlijke landschap eromheen. De route is het derde project binnen ‘Cycling Synergy’, naast ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk en ‘Fietsen door de bomen’ in Bosland. Vlaanderen investeerde 1,3 miljoen euro in de realisatie van deze nieuwste route.

Na ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk en ‘Fietsen door de Bomen’ in Bosland, opent Visit Limburg een nieuwe fiets- en wandelbeleving in het Nationaal Park Hoge Kempen: ‘Fietsen door de Heide’. De vier kilometer lange route is de nieuwste belevingsroute binnen het Cycling Synergy-project van Visit Limburg en loopt dwars door het Nationaal Park Hoge Kempen.

Bij zowel de aanleg van de route als de installatie van de bijhorende fietsbrug, werd in sterke mate rekening gehouden met de omliggende natuur. Dat gebeurde in overleg met het Agentschap voor Natuur en Bos en het Regionaal Landschap Hoge Kempen en Maasland. Zo werd er gekeken naar het beste materiaal, gebruik gemaakt van grijs beton in plaats van asfalt om verwarming te vermijden, wordt verlichting beperkt om dieren niet te storen en meer. Het fietspad zelf is 3,5 meter breed en sluit aan op het bestaande fietsroutenetwerk waardoor fietsers zich volledig kunnen laten onderdompelen in de Limburgse natuur.

Praktisch

Het nieuwe fietspad loopt tussen knooppunt 551 en knooppunt 550 van het fietsroutenetwerk in de Mechelse Heide, één van de grootste heidegebieden in Vlaanderen, in het oosten van het Nationaal Park Hoge Kempen. Daar vind je ook de 300 meter lange fietsbrug. Deze nieuwe fietsbeleving is voor iedereen vrij toegankelijk vanaf 5 juli 2021.

Het Cycling Synergy-project focust op de uitbreiding van het Limburgse toeristische aanbod en Limburg als fietsvakantiebestemming. Het project ontvangt financiële steun van de gemeente Maasmechelen, LSM, de provincie Limburg en Vlaanderen. Voor de Fietsen door de Heide-route investeerde Vlaanderen maar liefst 1,3 miljoen euro via SALK-middelen.


Ontdek hier meer over de belevingsroutes in Limburg.