Geslaagde eerste editie van Open Producenten Dag

26 oktober 2021
Brussel

Jouw contactpersoon

Op 23 en 24 oktober 2021 openden meer dan 60 telers, boeren, streekproducenten, makers en kwekers verspreid over heel Vlaanderen hun deuren voor het grote publiek tijdens de eerste editie ooit van Open Producenten Dag. De organisatie lag bij Toerisme Vlaanderen in samenwerking met het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), Terroir.be en de federatie van de Belgische voedingsindustrie (Fevia). Deelnemers konden luisteren naar verhalen achter de producten en productieprocessen en letterlijk proeven van de passie van de producenten. Het resultaat was een succesvolle eerste editie, met lof voor de organisatie en het initiatief bij zowel producenten als geïnteresseerde bezoekers.

Meer dan ooit ging de Vlaming tijdens de coronacrisis massaal op zoek naar lokale en gezonde voeding. Een trend die we hoogstwaarschijnlijk alleen maar verder zullen zien groeien. En dat zien we natuurlijk graag, want lokale, gezonde voeding is goed voor iedereen. Deze shift naar producten van bij ons versterkt niet alleen de lokale economie, maar draagt ook bij aan de strijd tegen de klimaatverandering. Vanuit Toerisme Vlaanderen vonden we het hoog tijd om deze positieve evolutie kracht bij te zetten. Daarom voegden we afgelopen weekend de daad bij het woord en organiseerden we in samenwerking met VLAIO, VLAM, Terroir.be en Fevia de eerste editie van Open Producenten Dag. Dit initiatief kadert binnen de organisatie van het Flanders Food Festival waarmee we zes weken lang onze lokale economie vieren met verschillende horeca-initiatieven in Vlaanderen. Het Flanders Food Festival ging van start op 1 oktober en loopt nog tot en met 14 november 2021.

De eerste editie van de Open Producenten Dag was alvast een groot succes. Heel wat nieuwsgierigen brachten een bezoek aan een of meerdere van de deelnemende producenten en ontdekten al luisterend, ziend én proevend waarvoor zij leven en waar zij terecht trots op zijn.