Gloednieuw bezoekerscentrum ‘Lam Gods Sint Baafs’ officieel geopend

25 maart 2021
Gent

Jouw contactpersoon

‘Lam Gods Sint-Baafs', het gloednieuwe bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal in Gent heeft op 25 maart 2021 officieel de deuren geopend. Bezoekers kunnen er vanaf maandag 29 maart het gerestaureerde wereldberoemde Lam Gods bewonderen en aan de hand van de nieuwste technologieën in de honderden jaren oude geschiedenis van het veelluik en de kathedraal en haar andere schatten duiken. Via augmented reality technologie worden zowel het meesterwerk van de gebroeders Van Eyck als de kathedraal zelf op een ongeziene manier tot leven gebracht. Toerisme Vlaanderen investeerde in totaal 4,3 miljoen euro in dit toeristisch hefboomproject waarbij ook toegankelijkheid centraal staat.

Stad Gent is een nieuwe en unieke toeristische beleving rijker. Want in de Sint-Baafskathedraal opent het hypermoderne bezoekerscentrum ‘Lam Gods Sint Baafs’ de deuren.

Hét hoogtepunt van elk bezoek is uiteraard het gerestaureerde Lam Gods van de gebroeders Van Eyck, waarvoor een speciale vitrine werd ontworpen in de Sacramentskapel van de kathedraal. Hierdoor kan het meesterwerk in de perfecte klimatologische omstandigheden worden bewaard en tegelijk in al haar glorie aanschouwd worden door de bezoekers. De glazen constructie werd uiteraard ontworpen met het grootste respect voor het eeuwenoude gebouw.

Daarnaast kunnen de bezoekers hun bezoek ook gedeeltelijk virtueel beleven door middel van augmented reality technologie. Wanneer ze het bezoekerscentrum binnenkomen krijgen ze een augmented reality bril waarmee ze met behulp van historische simulaties en interactieve modules de talloze middeleeuwse muurschilderijen en kunstwerken kunnen bekijken. De bril katapulteert de bezoekers terug naar hoe de plek er honderden jaren geleden uit zag. Ze kunnen onder meer virtueel rondwandelen in het atelier van Van Eyck, de bouwevolutie van de kathedraal beleven en doorheen de rijke geschiedenis van het Lam Gods en andere kunstwerken reizen. Een baanbrekende en innovatieve realisatie op het vlak van kunst- en erfgoedbeleving in Vlaanderen.

En, ook zeer belangrijk, het nieuwe bezoekerscentrum heeft bijzonder veel aandacht besteed aan toegankelijkheid. Toerisme Vlaanderen investeerde in totaal 4,3 miljoen euro in dit toeristisch hefboomproject dat Vlaanderen zowel nationaal als internationaal mee positioneert als unieke en innoverende kunst- en erfgoedregio.