Gloednieuwe bezoekersbarometer vanaf nu online

22 juni 2020
Brussel

Jouw contactpersoon

Sinds mei 2020 kunnen uitbaters van het Vlaams toeristisch vrijetijdsaanbod gebruikmaken van een gloednieuwe bezoekersbarometer. Dit online instrument vervangt de vroegere attractiebarometer en laat toe om maandelijkse bezoekersgegevens te delen en vergelijken met die van de rest van de toeristische sector. De gegevens in de bezoekersbarometer zijn gebaseerd op vrijwillige deelname. Vertrouwelijkheid staat centraal en we geven dan ook enkel samengestelde resultaten weer. Gegevens op individueel niveau zijn nooit zichtbaar.

De bezoekersbarometer is een interactief online rapport datinformeert over de bezoekerscijfers van het vrijetijdsaanbod in Vlaanderen. De barometer stelt de beschikbare data op een visuele, attractieve en gebruiksvriendelijke manier voor.

De bezoekersbarometer heeft 3 grote functies.

  • Monitoring: Hoe verliep de afgelopen maand en zijn er verschillen tegenover dezelfde maand vorig jaar?

  • Jaarrapporten: Welke 20 attracties waren vorig jaar het populairste in Vlaanderen of in jouw provincie?

  • Aanbod: wie neemt er per jaar deel aan de bezoekersbarometer?

Met deze 3 functies vergelijk je makkelijk de populairste attracties, ontdek je trends binnen een bepaalde stad, regio of gans Vlaanderen en zie je snel of jouw toeristische attractie het beter, slechter of even goed doet als gelijkaardige attracties. Als ondernemer kan je vervolgens gericht inspelen op de informatie die je verwerft met bijvoorbeeld je marketingstrategie.

Een belangrijk kenmerk van de barometer is dat hij gebaseerd is op vrijwillige deelname. Er worden nooit individuele resultaten van aanbieders vrijgegeven. Vertrouwelijkheid staat voorop en cijfers worden dan ook enkel weergegeven op samengesteld niveau. Grafieken waarvan de berekening gebeurt op basis van minder dan 4 uitbatingen, blijven daarom blanco.

Nu het toeristisch seizoen stilaan weer op gang komt kan het zeer interessant zijn om op te volgen hoeveel bezoekers je ontvangt en hoe dat aantal zich verhoudt tot andere ondernemingen in de sector. Welke toeristische attractie is populair in Vlaanderen, in jouw stad of regio?

Ontdek meer over de bezoekersbarometer.