Guynemer paviljoen officieel geopend

17 maart 2018
Langemark-Poelkapelle

Jouw contactpersoon

In Langemark-Poelkapelle is het Guynemer Paviljoen plechtig geopend. Dit bezoekerscentrum illustreert het levensverhaal van de Franse gevechtspiloot Georges Guynemer. Hij werd tijdens de Eerste Wereldoorlog neergehaald in een luchtgevecht en stortte neer in Poelkapelle. Toerisme Vlaanderen investeerde ruim 326 000 euro in het paviljoen. Met de opening van dit bezoekerscentrum is het impulsprogramma ‘100 jaar Groote Oorlog’ nu volledig rond.

Mick Mannock, Billy Bishop, Willy Coppens, Manfred von Richthofen aka 'De Rode Baron', … Gevechtspiloten uit de Eerste Wereldoorlog worden tot op de dag van vandaag als superhelden voorgesteld, maar hun overlevingskansen waren eigenlijk bitter klein. Ook Georges Guynemer, de Franse 'ace' met 53 officiële overwinningen, werd uiteindelijk neergehaald tijdens een luchtgevecht. Hij stortte neer boven Poelkapelle op 11 september 1917. Zijn stoffelijk overschot werd nooit teruggevonden.

Sinds 1923 staat in Poelkapelle een monument dat aan hem herinnert. Sinds dit weekend is er dus ook het Guynemer Paviljoen, dat niet alleen Guynemer’s levensverhaal illustreert maar ook de ruimere context schetst. Het vertelt het verhaal van hoe de Eerste Wereldoorlog ook in de lucht gevoerd werd, hoe bekende piloten oorlogshelden werden en hoe ze door de oorlogspropaganda werden ingezet. Dé blikvanger van het bezoekerscentrum wordt ongetwijfeld de replica van een Morane-Saulnier, het toestel dat Guynemer bestuurde.

Met dit bezoekerscentrum krijgt Langemark-Poelkapelle er een waardevolle WO I-site bij, naast onder meer de Duitse militaire begraafplaats en het Canadese monument 'The Brooding Soldier'.

Het Guynemer Paviljoen kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen de gemeente Langemark-Poelkapelle en een private onderneming. Toerisme Vlaanderen stelde 326 242 euro aan subsidies ter beschikking, in het kader van zijn impulsprogramma ‘100 jaar Groote Oorlog’. Binnen dit programma kregen 43 investeringsprojecten in totaal 15 miljoen euro aan subsidies om de vele verhalen uit de Eerste Wereldoorlog nog beter te belichten. Met de opening van het Guynemer Paviljoen zijn deze projecten nu allemaal succesvol afgerond. Het permanent WO I-aanbod in Vlaanderen heeft dankzij dit impulsprogramma een flinke kwaliteitssprong gemaakt.

Guynemer Paviljoen Poelkapelle

Een volledige lijst van alle investeringsprojecten en meer info over het impulsprogramma ‘100 jaar Groote Oorlog’ vind je op toerismevlaanderen.be/100jaarGrooteOorlog