Heropening Ensorhuis met uniek belevingscentrum

13 juli 2020
Oostende

Jouw contactpersoon

Na bijna drie jaar sluiting heropende op 14 juli 2020 het Ensorhuis in Oostende voor het grote publiek. Het huis is volledig vernieuwd en werd uitgebreid met een uniek en interactief belevingscentrum. Het resultaat van een goede samenwerking tussen Stad Oostende, Provincie West-Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen. We investeerden in totaal 1 809 870 euro in dit toeristisch hefboomproject en boden inhoudelijke ondersteuning rond toegankelijkheid en familievriendelijkheid.

James Ensor, geboren en getogen in Oostende, wordt wereldwijd geroemd als een pionier van de moderne kunst. Het merendeel van zijn werken creëerde hij in zijn thuisstad en het is dan ook geen wonder dat we Ensor en Oostende meestal in één adem noemen. Het charmante uitzicht en karakter van zijn stad waren voor Ensor van groot belang. In veel van zijn werken kun je dan ook verwijzingen er naar toe terugvinden. Met de vernieuwing en uitbreiding van het Ensorhuis in Oostende krijgt Vlaanderen er een toegankelijk en attractief toeristisch aanbod bij én houden we de herinnering aan deze Vlaamse meester levend. De officiële opening voor het publiek vond plaats op 14 juli 2020.

In november 2017 besloten we om het huis tijdelijk te sluiten en het in samenwerking met Stad Oostende en Provincie West-Vaanderen volledig te vernieuwen en uit te breiden. Het resultaat is een totale opwaardering en de toevoeging van een kwalitatief en interactief belevingscentrum met een extra oppervlakte van 690 m². De uitbreiding met het interactieve gedeelte zorgt niet enkel voor een grotere capaciteit en betere toegankelijkheid, maar biedt bezoekers ook extra inzicht in de leefwereld van Ensor. In het ontwerp ging veel aandacht naar een vlot bezoekersparcours, een interactieve en multimediale inrichting en informatievoorziening op internationaal niveau.

In totaal investeerden we 1 809 870 euro in dit toeristisch hefboomproject. Daarnaast boden we ook inhoudelijke ondersteuning waarbij de focus lag op het toegankelijk en familievriendelijk inrichten van het huis en belevingscentrum. Zo zijn ook families met kinderen welkom, is er plaats om met een rolstoel te manoeuvreren, is er een tekstversie van de audiogids beschikbaar voor slechthorende mensen én kunnen blinde en slechtziende mensen beroep doen op een audiodescriptie.

In mei en juni 2020 organiseerden we samen met Toerisme Oostende al een geslaagde TikTok-campagne om kinderen warm te maken voor de kunst van Ensor. En nu is er ook een heuse TikTok-wandeling in Oostende beschikbaar. Verder plannen we nog tal van activiteiten in het buitenland om Ensor en Oostende in de kijker te zetten. We staan het Ensorhuis ook in de toekomst bij met internationale persreizen en de monitoring van bezoekersaantallen en -tevredenheid.

Beelden ©Nick Decombel