Hoopvolle julimaand dankzij stijging binnenlandse bezoekers

6 augustus 2021
Brussel

Jouw contactpersoon

In vergelijking met juli 2020 waren er in juli 2021 12 procent meer geboekte overnachtingen in het Vlaamse Gewest. En dat is vooral te danken aan de binnenlandse bezoekers. Dat blijkt uit een analyse die Toerisme Vlaanderen maakte op basis van boekingsgegevens van hotels en B&B’s. Ook de prognose voor augustus ziet er hoopvol uit. Er zouden dan stilaan ook meer buitenlandse bezoekers naar Vlaanderen komen. Maar veel zal afhangen van de evolutie van de corona-epidemie en van de geldende reisrestricties.

Toerisme Vlaanderen berekende op basis van de boekingsgegevens en een analyse van boekingspatronen de evolutie van het aantal geboekte overnachtingen voor de maand juli 2021. Ook werd er een eerste voorzichtige prognose gemaakt voor augustus, en die ziet er hoopvol uit. Tweede verblijven zitten niet vervat in deze cijfers.

12 procent meer boekingen

Het aantal geboekte overnachtingen in het Vlaams Gewest is in juli met 12 procent gestegen tegenover vorig jaar. Opmerkelijk daarbij is de stijging van het aantal binnenlandse bezoekers (+ 43%), en de daling van de buitenlandse overnachtingen (- 22%) ten opzichte van juli 2020.

De Vlaamse regio’s (+28%) en de kust (+10%) laten in juli mooie cijfers optekenen. Maar onze Vlaamse kunststeden hadden het in juli veel moeilijker omdat de buitenlandse bezoekers nog grotendeels wegblijven door de reisrestricties. Zij haalden net het niveau van juli 2020.

Lichte daling tegenover 2019

Als we de cijfers vergelijken met de maand juli in het pre-coronajaar 2019 ligt het totaal aantal boekingen van dit jaar net onder het aantal van juli 2019. De binnenlandse overnachtingen zijn met bijna de helft gestegen, maar de buitenlandse overnachtingen zijn met 55 procent gedaald.

Hoopvol augustus

De prognose voor augustus 2021 ziet er voorlopig vrij goed uit: als de besmettingen in België stabiliseren zou er een stijging van één derde mogelijk zijn ten opzichte van augustus 2020. Daarbij wordt opnieuw gerekend op de binnenlandse markt, met een verwachte stijging van 40 procent, en gehoopt op een stijging van 25 procent voor de buitenlandse markt. Maar het sleutelwoord bij die prognose blijft: coronacijfers. Ondanks de stijging in de eerste zomermaand, blijft het nog steeds een bijzonder moeilijke periode voor de toeristische sector. We hopen dan ook samen met onze toeristische ondernemers dat de cijfers in de zomermaanden een positief en hoopvol signaal mogen zijn voor de toekomst.


Meer weten over de monitoring van de impact van corona?
Lees het hier.