Innovatiefestival and&, Technopolis en Toerisme Vlaanderen ontwikkelen uniek hybride platform voor buitengewone post-corona eventbeleving

20 april 2021
Leuven

Jouw contactpersoon

Een uniek digitaal platform, ontwikkeld in Leuven, moet de standaard worden voor hybride conferenties, congressen en netwerkevents in het post-corona tijdperk. Een tijdperk waarbij on- en offline werelden vlot gecombineerd kunnen worden. Dat is alvast de ambitieuze doelstelling van het innovatiefestival and&, Technopolis en Toerisme Vlaanderen. Centraal in dat gloednieuwe platform staat de live beleving en het connecteren van bezoekers in een virtuele én echte wereld. Het team achter het Leuvense and& trekt het initiatief en zal tijdens hun innovatiefestival van 20 tot 25 april 2021 de eerste versie van het platform lanceren.

Het ziet er naar uit dat hybride events, die zowel fysiek als digitaal doorgaan, dé toekomst zijn. Alleen bieden de digitale platformen die vandaag bestaan daar volgens and& geen echt antwoord op. De meeste van de huidige platformen focussen zich namelijk uitsluitend op het digitale aspect en ontstonden als een tijdelijke kortetermijnoplossing voor de huidige crisis. Daardoor zijn de platformen vaak een mix van bestaande tools en richten ze zich louter op het beluisteren of bekijken van presentaties. Maar wat volgens and& enorm gemist wordt, is de mogelijkheid om daarnaast ook diepgaand te connecteren met andere bezoekers.

Daarom bouwde and& met de hulp van het digital agency ArtCore Society (Cronos Groep) een volledig nieuw platform uit dat als langetermijnoplossing rekening houdt met het leven na corona en waarbij fysieke evenementen wél weer mogelijk zijn. Daarbij gaat het platform verder dan de bestaande eventplatformen. De makers lieten zich inspireren door de gamingwereld en sociale media, en ontwikkelden een volledig eigen ‘all-in-one'-systeem. Ze zorgden ervoor dat ‘connecteren’ in plaats van ‘bekijken’ centraal staat, en dat netwerkervaringen en de beleving van fysieke bijeenkomsten op een evenwaardige manier digitaal verlopen.

Hybride events op wereldschaal

Nadat de coronacrisis het Leuvense festival and& vorig jaar dwong tot uitstel, zochten de organisatoren een oplossing die onder alle omstandigheden kan plaatsvinden. Een hybrideplatform bleek dus die oplossing. Toerisme Vlaanderen en Technopolis waren meteen getriggerd en zagen groeipotentieel in het platform. Samen willen we ook andere congressen en events de mogelijkheid geven om het platform te integreren binnen hun eigen context. Met hun investering willen Toerisme Vlaanderen en Technopolis and& ondersteunen om deze piste verder te exploreren.

“Met de ontwikkeling van een state of the art digitaal platform kan Vlaanderen zijn reputatie als wereldspeler voor congressen en evenementen ook post-corona hoog houden. We versterken ons zo op het vlak van hybride congressen en events, en dragen bij tot het verduurzamen van de sector. En, last but not least, we willen dit platform dat we samen met Technopolis en And& ontwikkelden, ook op een gebruiks- en budgetvriendelijke manier aanbieden aan associaties en congresorganisatoren.”
Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen

and&-festival vindt plaats van 20 tot 25 april.
Meer info en inschrijven kan via www.andleuven.com