Internationale persaandacht voor Van Eyck en kunststeden Gent en Brugge

4 november 2020
Brussel

Jouw contactpersoon

2020 en de eerste helft van 2021 staan volledig in het teken van onze Vlaamse Meester Jan Van Eyck. En dat is ook de buitenlandse pers niet ontgaan. Zo verscheen er in september in het Spaanse magazine Viajar en het Duitse Weltkunst een uitgebreide publicatie over Van Eyck en wat er rond hem te beleven valt in de kunststeden Gent en Brugge. Het verslag van een persreis georganiseerd door Visit Gent en Visit Bruges begin maart 2020. De publicaties zijn een ode aan de kunstenaar en promotie voor onze bestemming die verder reikt dan louter het verhaal achter het Lam Gods. Een goed voorbeeld ook van waar we met Reizen naar Morgen naartoe willen: een vorm van toerisme met niet louter focus op het kwantitatieve, maar ook op het creatieve, het kwalitatieve en de ontmoeting.

Zowel in de offline als online versie van het Spaanse magazine Viajar en het Duitse Weltkunst verscheen eind september 2020 een omvangrijke publicatie over onze Vlaamse meester van het detail, Jan Van Eyck. Beide artikels gaan veel dieper dan het prijzen van het Lam Gods en brengen ook andere troeven van de kunststeden Gent en Brugge onder de aandacht, weliswaar allemaal met een link met Van Eyck. Door het benoemen van deze veelzijdigheid aan mogelijkheden en het werk van lokale ondernemers onder de aandacht te brengen, dragen de publicaties rechtstreeks bij aan de Reizen naar Morgen-visie. Reizen naar Morgen gaat immers over de transformatie naar een vorm van toerisme die voor zowel de bezoekers als de bewoners, de ondernemers en de plek meer te bieden heeft. De publicaties hebben niet enkel aandacht voor kwantitatieve criteria, maar ook voor kwalitatieve en creatieve criteria en voor het element van de ontmoeting.

Wie Van Eyck zegt, zegt natuurlijk in één adem Lam Gods. En het belang van het Lam Gods voor de stad Gent en haar inwoners komt uiteraard uitdrukkelijk aan bod in de publicaties. Zo gaat het in het Spaanse artikel bijvoorbeeld over de lokale chocolatier Van Hoorebeke en banketbakker Nicolas Vanaise en in de Duitse publicatie over topchef Olly Ceulenaere. Bij elk van deze lokale ondernemers vertonen de ambachtelijke of culinaire creaties een link met Van Eyck. In beide publicaties wordt ook verwezen naar de 360° virtuele museumtour doorheen de Van Eyck expo en naar de ‘OMG! Seven senses tour’, een unieke zintuiglijke stadswandeling. Daarenboven komen ook andere Gentse en Brugse musea aan bod die dit jaar tentoonstellingen organiseerden rond (het werk van) de Vlaamse meester. Zo gaat het onder meer over de tentoonstelling die het vernieuwende en diverse kleurgebruik in de kijker zet (Design Museum te Gent) en de (intussen afgelopen) Van Eyck-expositie in het Groeningenmuseum in Brugge. Ook het Gruuthusemuseum en het Begijnhof in Brugge krijgen een vermelding. De offline versie van het artikel in het Spaanse Viajar omvat – als kers op de taart – een lijst met enkele hoog aangeschreven restaurants en hotels.

Onze kunststeden lijden erg zwaar onder de coronacrisis en dergelijke kwaliteitsvolle publicaties in de buitenlandse pers zijn dan ook meer dan welkom. Ze dragen bij tot het onafgebroken in de kijker zetten van onze troeven en het top of mind houden van onze bestemming bij het internationale publiek. Het spreekt dan ook voor zich dat we blijven investeren in onze internationale persrelaties en daarbij ook onze Reizen naar Morgen-visie verder blijven uitdragen.

 

Cover Weltkunst Viajar