KBR-museum opent de deuren

15 september 2020
Brussel

Jouw contactpersoon

Op 18 september 2020 opent het KBR museum in Brussel zijn deuren. Bezoekers kunnen er vanaf dan de 600 jaar oude bibliotheek van de hertogen van Bourgondië en haar collectie 15de-eeuwse handschriften ontdekken. De koninklijke bibliotheek drukt met de opening van dit museum haar stempel als culturele trekpleister in het centrum van onze hoofdstad. Het KBR museum kon tot stand komen dankzij de samenwerking met en de steun van de Regie der Gebouwen, het Fonds Baillet Latour, de vzw Vrienden van KBR en Toerisme Vlaanderen.

De koninklijke bibliotheek KBR breidt uit en opent op 18 september 2020 de deuren van haar museum. Bezoekers kunnen er vanaf dan een unieke collectie bewonderen die bestaat uit bijna een derde van de 900 boeken van de bibliotheek van de Bourgondische hertogen. De opening van het museum past volledig in de nieuwe strategie van KBR die er geen genoegen mee neemt enkel het Belgische cultureel erfgoed te bewaren.

De literaire schat werd samengesteld door hertog Filips de Goede die destijds de aanzet gaf voor de Gouden Eeuw in de Zuidelijke Nederlanden. Als bibliofiel bracht hij een verzameling boeken samen die bekend was in de hele westerse wereld.

Tot nu toe hadden enkel wetenschappers toegang tot deze prachtige collectie. Maar mede dankzij de steun van Toerisme Vlaanderen wordt dienuopenbaargemaakt voor het grote publiek. Op die manier kan iedereen het verhaal van de handschriften en de geschiedenis van de tijd waarin ze vervaardigd werden ontdekken. Het museumparcours is beschikbaar in vijf talen (Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans) en elke bezoeker kan kiezen uit drie bezoekersprofielen (‘meerwaardezoeker’, ‘ontdekkingsreiziger’ en ‘speelvogel’).

Toerisme Vlaanderen investeerde 2,3 miljoen euro in de totstandkoming van het museum en van deze unieke en eeuwenoude collectie.