Mechelen: stad zonder drempels

2 december 2021
Mechelen

Jouw contactpersoon

Op 30 november 2021, rolden reisorganisatie WeTravel2 en stad Mechelen het project ‘Stad zonder drempels uit’. Het gaat om een bijzonder pilootproject dat mensen met een beperking de kans biedt om samen met familie, vrienden of hun partner op een toegankelijke manier, via een aangepaste pakketreis, op citytrip naar Mechelen te gaan. Toerisme Vlaanderen bood financiële ondersteuning en kende 44.175 euro steun toe aan WeTravel2. Zo kon de organisatie onderzoek voeren naar de mogelijkheden voor een toegankelijk bezoekerspakket in Mechelen als pilootstad en een verkoopsklaar pakket ontwikkelen.

‘Stad zonder drempels’ ontstond uit een samenwerking tussen WeTravel2, stad Mechelen en diverse lokale toeristische ondernemers. Via aangepaste, toegankelijke bezoekerspakketten en verblijfsarrangementen kunnen reizigers met een fysieke beperking zonder zorgen een meerdaags bezoek brengen aan de stad Mechelen. Het gaat om een pilootproject, maar de hoop leeft dat het snel wordt uitgebreid naar andere Vlaamse – en bij uitbreiding Belgische en Nederlandse – steden. Want ook mensen met een fysieke beperking hebben nood aan en recht op vakantie.

Het project voorziet een aangepast en toegankelijk programma dat de reiziger deels zelf kan invullen. Zo zitten niet alleen de populaire toeristische trekpleisters in het aanbod vervat, maar is er ook ruimte voor bijvoorbeeld kookworkshops of een kennismaking met lokale ambachten. Het aanbod bevat verblijfsarrangementen van 3 dagen/2 nachten of 4 dagen/3 nachten.

De citytrip is toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking maar natuurlijk mogen zij ervoor kiezen om familie, vrienden of een partner mee te nemen. Mensen zonder medereizigers kunnen een beroep doen op een vrijwilliger van vzw Kompaan.

Toerisme Vlaanderen schaart zich volledig achter dit project en kende 44.175 euro steun toe aan WeTravel2. WeTravel2 is als reisbureau hét aanspreekpunt voor mensen met een beperking die de wereld willen ontdekken, inclusief eigen land. De huidige covid-19 pandemie heeft ervoor gezorgd dat mensen meer en meer in eigen land op vakantie (willen) gaan. WeTravel2 wil deze trend verder aanmoedigen én aantrekkelijk maken voor iedereen, inclusief personen die fysieke drempels ervaren (rolstoelgebruikers, mensen die moeilijk te been zijn, ouderen, personen die een rollator gebruiken, …).

“Een aangepaste, toegankelijke citytrip vraagt gewoonlijk heel wat organisatiewerk. Met deskundig uitgewerkte arrangementen neem je dan al veel drempels weg. Mechelen speelt als eerste stad in Vlaanderen gericht op die vraag in. Hopelijk volgen nog heel wat van onze steden dit voorbeeld.”

Tamara Bollen, deskundige Ontwikkelingsinstrumenten Toerisme Vlaanderen

Visit Mechelen roept toeristische ondernemers (activiteiten, logies, horeca) op om aan te sluiten bij inspiratiemomenten die volgend voorjaar georganiseerd worden. Via deze inspiratiesessies wordt de bewustwording rond toegankelijkheid gestimuleerd en maakt de stad de toeristische belevingscirkel verder rond. Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich voorinschrijven via de website van Visit Mechelen.

Mechelen stad zonder drempels. WeTravel2-eigenaar in rolstoel