MoMu – ModeMuseum Antwerpen heropent de deuren

2 september 2021
Antwerpen

Jouw contactpersoon

Na drieënhalf jaar renovatie- en uitbreidingswerken heropent MoMu – ModeMuseum Antwerpen op zaterdag 4 september 2021 haar historische gebouw in de Nationalestraat. Niet alleen de infrastructuur en het aanbod werden in een volledig nieuw jasje gestoken, ook de toekomstvisie van het museum kreeg een twist: toegankelijk en uitnodigend zijn voor iedereen – van diehard modefan tot nieuwsgierige passant. Toerisme Vlaanderen investeerde 3,8 miljoen euro in het renovatieproject en ambitieuze heropeningsprogramma ‘Mode 2.021 – Antwerpen Mode/Bewust’ dat van Antwerpen dé stad bij uitstek maakt om mode te beleven in al haar facetten.

Het ModeMuseum in Antwerpen opent op 4 september na drie jaar uitgebreide renovatiewerken opnieuw de deuren. En dat is goed nieuws voor zowel modegoeroes als –leken, want het museum wil met haar aanbod niet enkel gepassioneerde kenners maar ook nieuwsgierige passanten aanspreken. Het renovatieproject en heropeningsprogramma ‘Mode 2.021 – Antwerpen Mode/Bewust’ werden mede mogelijk gemaakt dankzij de 3,8 miljoen euro die minister van Toerisme Zuhal Demir via Toerisme Vlaanderen vrijmaakte.

De voorbije drie jaar werden er tal van belangrijke veranderingen doorgevoerd. Zo creëerde architectenbureau B-architecten – met respect voor de originele signatuur van Marie-José Van Hee – 800m² extra publieke kijk-ruimte. Er kwamen drie tentoonstellingsruimtes bij, waaronder een permanente tentoonstellingsruimte voor de vaste collectie. Op die manier kunnen bezoekers vanaf nu ook tijdens de ombouw van thematische expo’s in MoMu terecht. Via de vernieuwde inkom met twee ingangen is het museum nog vlotter toegankelijk. Gezond en lekker eten en zelfs modecultuur mee naar huis nemen kan nu ook, dankzij MoMu Café by Graanmarkt 13 en de nieuwe MoMu Shop. Het auditorium heeft een beweegbare tribune voor interactievere lezingen, conferenties en Q&A’s en de vernieuwde MoMu-bibliotheek werd uitgebreid met infrastructuur voor de MoMu-studiecollectie, zodat elke bezoeker naast boeken en magazines ook voorwerpen kan bestuderen én aanraken.

De heropening wordt ingeluid met drie openingsexpo’s: 'E/MOTION. Mode in transitie’, de Collectiepresentatie en later in september ‘P.LACE.S - De verborgen kant van Antwerpen'. Daarnaast zijn op een vijftal outdoor-locaties in het centrum van Antwerpen de ‘Fashion Balls’ en de Antwerpse Modeafdeling te ontdekken. In de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal kleedde couturier Edouard Vermeulen van Natan een historisch Mariabeeld. Met andere woorden, Antwerpen staat dit najaar meer dan ooit voordien in het teken van de mode.

"Een modestad als Antwerpen verdient een museum dat nieuwsgierige en gepassioneerde Vlamingen en buitenlandse bezoekers het ganse jaar door, en zonder drempels, laat kennismaken met onze modecultuur en -geschiedenis. Daarom investeerde ik via Toerisme Vlaanderen met plezier 3,8 miljoen euro in het renovatieproject en heropeningsprogramma. Dankzij deze upgrade is het MoMu klaar voor de toekomst en heeft Antwerpen opnieuw een hotspot om mode te beleven in al haar facetten",
- Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir