Netwerk Flanders Heritage Venues groeit met 9 nieuwe congreslocaties

3 juni 2020
Brussel

Jouw contactpersoon

Negen nieuwe meetinglocaties in erfgoed mogen zich voortaan ‘Flanders heritage venue’ noemen. Zij treden toe tot het netwerk van inspirerende meetinglocaties dat Toerisme Vlaanderen uitbouwt om Vlaanderen internationaal te presenteren als een kwaliteitsvolle congresbestemming. Het netwerk ‘Flanders Heritage Venues’ telt intussen 15 meetinglocaties in erfgoed verspreid over heel Vlaanderen.

Negen meetinglocaties in erfgoed, verspreid over heel Vlaanderen, mogen zich vanaf nu 'Flanders heritage venue' noemen. Elk van deze negen meetinglocaties volgden met succes een begeleidingstraject om hun een unieke erfgoedbeleving nog te versterken en de kwaliteit van hun dienstverlening verder te verbeteren. Het zijn blikvangers om internationale associaties te overtuigen om hun congres of meeting in Vlaanderen te organiseren en een blijvende indruk te maken op internationale congresorganisatoren en -deelnemers. De totale teller binnen het netwerk 'Flanders heritage venues' komt op 15 te staan.

Dit zijn de negen nieuwe 'Flanders heritage venues':

  1. Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen. Deze congreslocatie omvat de Waterburcht (16e eeuw), verschillende bijgebouwen uit de 17e en 18e eeuw en een uitgestrekt domein met een Franse en Engelse tuin, een historische boomgaard en uitgestrekte landerijen.
  2. C-mine in Genk. Dit is een creatieve belevingssite in de gerestaureerde mijngebouwen van de oude steenkoolmijn van Winterslag. De site heeft imposante meetingruimtes, zoals de Barenzaal in het Energiegebouw. De aandacht voor kunst en de creatieve bedrijven die op de site gevestigd zijn, geven C-Mine een heel eigen profiel.
  3. Kursaal Oostende. Deze venue heeft een unieke architectuur van midden jaren ’50, strak modernistisch en functioneel. Het dankt zijn grote capaciteit aan de theaterzaal en grote ruimtes, zoals de Delvauxzaal met een opvallende muurschildering van deze kunstenaar. Je stapt vanuit het Kursaal zo het strand op, een meetingbeleving die bijblijft.
  4. Maison de la Poste in Brussel. Deze Flanders Heritage Venue is gelegen in het voormalige administratief centrum van de site Tour & Taxis. Hier werden begin 20e eeuw goederen vanaf het kanaal van de zeehaven Brussel overgeladen op treinen voor verder transport doorheen Europa. De prachtig gerenoveerde ‘transporthub’ ademt industrieel en architecturaal erfgoed.
  5. De Bijlokesite in Gent. Deze site is een hartvormig domein langs de Gentse stadsring met een historisch gebouwencomplex. Het stadsmuseum STAM en muziekcentrum De Bijloke zetten zich gezamenlijk als meeting- en congreslocatie in de markt. De site overspant zeven eeuwen geschiedenis in zorg en geneeskunde. Het Bijlokehospitaal is een van de best bewaarde middeleeuwse ziekenhuizen van Europa.
  6. De Sint-Pietersabdij in Gent. De abdij beschikt over verschillende historische zalen met een sfeervol pandhof en toegang tot een prachtige kloostertuin met wijngaard en fruitbomen. De lichte pandgangen omsluiten de 15e eeuwse pandhof. De historische Kapittelzaal was de vroegere vergaderzaal van de monniken.
  7. The Irish College Leuven. Deze venue werd in de 17e eeuw in Leuven opgericht door de Ierse Franciscanenorde als opleidingscentrum en toevluchtsoord toen Hendrik VIII de katholieke godsdienst verbood. Blikvanger is het auditorium in een gerenoveerde historische kapel. De Ierse cultuur is er nog alom aanwezig.
  8. De Faculty Club in Leuven. Deze meetinglocatie ontvangt haar bezoekers in het eeuwenoude Groot Begijnhof. The Faculty Club wordt beheerd door de KULeuven en heeft nauwe banden met de academische wereld. De Infirmerie dateert uit de 13e eeuw en werd smaakvol gerestaureerd. Het Convent de Chièvres stamt uit de 16e eeuw.
  9. Lamot in Mechelen. Lamot is een congrescentrum in de gelijknamige brouwerij uit 1855. Het complex werd in 2000 grondig gerenoveerd met respect voor het erfgoed, in combinatie met moderne architectuur. Lamot gunt de bezoeker een blik in het brouwersambacht en de vermarkting van bier doorheen de jaren en stimuleert de congresorganisator en -bezoeker om nieuwe ideeën te brouwen.

Met dank aan deze locaties kunnen we internationale associatiecongressen aantrekken die een blijvende stempel achterlaten op onze bestemming. Flanders Heritage Venues zijn inspirerende plekken waar we samen werken aan het erfgoed van morgen.