Nieuw bezoekerscentrum Lam Gods Sint-Baafs behaalt zilver op de ‘Oscars van de museumwereld’

Brussel
Lam Gods HEADER
‘Highly commended’ zo omschrijft de jury van de Museums + Heritage Awards de realisatie van het bezoekerscentrum van de Sint-Baafskathedraal. Het bezoekerscentrum werd officieel geopend op 25 maart 2021. Vannacht sleepte het tijdens de prijsuitreiking, onder het toeziend oog van de internationale museumwereld, een zilveren award in de wacht binnen de prestigieuze categorie ‘International Exhibition of the year’.

Bezoekers zijn laaiend enthousiast, kunstkenners en historici prijzen de manier waarop het bezoekerscentrum van de Sint-Baafskathedraal is aangepakt. Nu komt daar dus een bijzondere internationale erkenning bij door de jury van de Museum + Heritage Awards - ook de ‘Oscars van de museumsector’ genoemd. Dit geeft aan dat het project ook op internationale schaal als toonaangevend beschouwd wordt. De overwinning in de categorie ‘International Exhibition of the year’ ging naar Casa Batlló, een immersieve beleving rond het werk van Gaudi.

In de Sint-Baafskathedraal maak je een museale ervaring mee die start in de crypte waar een persoonlijke virtuele digitale assistent de bezoeker van kapel naar kapel leidt. Daar ontvouwt zich op diverse plaatsen levensecht, met de inzet van een AR-bril of AR-tablet, een tafereel. Het creëren van een extra belevingslaag op de realiteit via technologie, wordt bovendien gekoppeld aan levendige storytelling.

Alle zintuigen worden aangesproken als voorbereiding op het grote moment: het aanschouwen van het meesterwerk van Van Eyck.
 

Op maat van onschatbaar waardevol historisch erfgoed met religieuze en liturgische functie.

De immersieve museale ervaring werd, in nauwe samenspraak met Toerisme Vlaanderen en de kerkfabriek van de Sint-Baafskathedraal, ontwikkeld door het Belgische bedrijf Alfavision.

Dat bedrijf was niet aan zijn proefstuk toe en realiseerde in binnen- en buitenland (Azerbijan, Tsjechië, Oostenrijk, Duitsland, UK…) al spraakmakende projecten. Maar deze opdracht was heel bijzonder, vertelt Hans Vandamme van AlfaVision: ‘We boden in deze sacrale omgeving een oplossing waarbij geen externe hardware nodig was, behalve een comfortabel draagbare Augmented Reality-bril of een tablet. Geen multimediale installaties of bekabeling dus, maar een beleving die dit architecturale en religieuze monument en het meesterwerk van van Eyck verrijkt met respect voor de unieke context.’

Het bezoekerscentrum Lam Gods Sint-Baafs vormde één van de speerpunten van het Vlaamse Meesters programma (periode 2018-2020), dat werd geïnitieerd vanuit Toerisme Vlaanderen.

Een ongezien hoge bezoekerstevredenheid

Ben De Vriendt, die het project vanuit Toerisme Vlaanderen coördineerde, is fier op dit project dat van Eycks revolutionaire schildertechnieken tot leven brengt via revolutionaire digitale technieken van vandaag: ‘Het resultaat is een baanbrekende en innovatieve realisatie op het vlak van kunst- en erfgoedbeleving in Vlaanderen. Deze award bevestigt wat de bezoekersgegevens ons leren: uit enquêtes afgenomen bij bezoekers blijkt dat dit project een ongezien hoge bezoekerstevredenheid genereert.’

Vruchtbare samenwerking: mission accomplished

Kanunnik en kunsthistoricus Ludo Collin, rector van de Sint-Baafskathedraal, ziet de zilveren award als een internationale erkenning voor het project dat door alle betrokkenen als een succesverhaal wordt ervaren en dat een heel ruim publiek op maat aanspreekt: ‘Voor ons, als beheerders van een unieke religieuze kunstschat, is het een grote meerwaarde het verhaal van de kathedraal en het Lam Gods ruim te kunnen verspreiden. In 9 talen bereiken we diverse doelgroepen, met een korte of een lange tour, met een versie voor families, voor mensen met een visuele beperking, voor specialisten... Wij zijn dan ook zeer trots dat we deze award mee naar huis mochten nemen.

Museum + Heritage Awards

Sinds 2003 worden met de prestigieuze Museum + Heritage Awards uitzonderlijke prestaties in de museumsector bekroond. Alfavision is met het project voor de Sint-Baafskathedraal genomineerd in de categorie International Exhibition of the Year. De winnaars worden bekendgemaakt op woensdag 11 mei.