Nieuwe steunmaatregelen sociaal-toeristische sector

2 juni 2020
Brussel

Jouw contactpersoon

Vlaams minister van toerisme Zuhal Demir kondigde op 2 juni 28,5 miljoen euro aan steunmaatregelen voor de toeristische sector aan. Het geld wordt gebruikt voor sociale kortingen voor mensen in armoede, voor vakantie-organisaties die samenwerken in het netwerk ‘Iedereen verdient Vakantie’ en om de zorgverblijven en jeugdverblijven in Vlaanderen te ondersteunen.

De voorbije maanden waren door de coronamaatregelen bijzonder zwaar voor de toeristische sector: massale annuleringen, nauwelijks of geen nieuwe boekingen, alle logies, musea en attracties gesloten. De afgelopen periode was niet alleen onnoemelijk zwaar voor de toeristische sector maar ook voor de mensen die weinig middelen hebben of bijzondere zorg nodig hebben om van een deugddoende daguitstap of vakantie te kunnen genieten. "Het is dan ook zeer goed nieuws dat Vlaams minister van Toerisme Demir ruim 28 miljoen euro uit het noodfonds van de Vlaamse Regering kon voorbehouden om die groepen van bezoekers te ondersteunen", reageert Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen.

Concreet gaat er 5 miljoen euro naar sociale kortingen die verblijven en attracties geven aan mensen in armoede. Veel van die toeristische ondernemers hebben het op dit moment zelf te moeilijk om die kortingen toe te kennen. Daarom neemt Toerisme Vlaanderen ze éénmalig voor zijn rekening. 3,85 miljoen euro gaat naar onze Vlaamse zorgverblijven, die samen elk jaar een vakantie op maat mogelijk maken voor 28 000 mensen. Toerisme Vlaanderen voorziet daarnaast ook 2,5 miljoen euro steun voor de vakantie-organisaties die samenwerken in het netwerk ‘Iedereen verdient vakantie’. Deze organisaties realiseren ongeveer 700 000 overnachtingen voor mensen die het niet altijd zo makkelijk hebben. Nog eens 12,1 miljoen euro gaat naar jeugdverblijven, want door het wegvallen van bijvoorbeeld schooluitstappen staan ook zij zwaar onder druk. Al deze middelen komen bovenop de 5 miljoen euro aan generieke inspanningen die Toerisme Vlaanderen al doet naar deze doelgroepen.

Deze extra steun geeft niet alleen de toeristische ondernemers een stevige duw in de rug, ze helpt elke bewoner om deze zomer ook bezoeker te kunnen zijn en te genieten van de solidaire gastvrijheid in Vlaanderen Vakantieland.

Reacties

Net als Toerisme Vlaanderen reageren ook enkele sociaal-toeristische aanbieders erg opgetogen over deze steunmaatregelen. “We zijn heel blij met het toegekende bedrag voor de jeugdverblijfcentra. Dit geeft de nodige zuurstof om ook van de heropstart een succes te maken,” zegt Frederik Vercammen van het CJT. “Schitterend nieuws,” reageert Dimi Haezebrouck, voorzitter van de stuurgroep Iedereen verdient Vakantie.De zomer is gered! Een ferme erkenning van alle inspanningen om vakantie mogelijk te maken. Een hart onder riem voor de partners die zich al jarenlang engageren.”

Ben jij een sociaal-toeristische ondernemer?

  • We werken in juni de concrete modaliteiten van deze steunmaatregelen uit zodat je zo snel en efficiënt mogelijk een dossier voor ondersteuning kan indienen.
  • Alle jeugdverblijven krijgen in de tweede helft van juni vanuit Toerisme Vlaanderen een persoonlijk bericht waarin we aangeven welke documenten en gegevens wij nodig hebben. Je krijgt dan ongeveer 2 weken tijd om deze (beperkte) gegevens aan te leveren. Uiterlijk eind augustus mag je een uitbetaling verwachten.
  • De oproep voor financiële ondersteuning voor zorgverblijven en vakantie-organisaties proberen we in juli te lanceren. Na lancering krijg je een maand tijd om je dossier in te dienen. In september gaan we over tot de uitbetaling van deze financiële ondersteuning. We sturen in juli persoonlijke berichten naar alle gekende organisaties maar onze databank is niet 100% volledig. Hou onze officiële kanalen (deze website, onze gratis sectornieuwsbrief en LinkedIn- en Facebookkanaal) daarom goed in de gaten en mis geen enkele update!