Officiële aftrap World Choir Games in Gent en Antwerpen

29 oktober 2021
Brussel

Jouw contactpersoon

De World Choir Games, ofwel de ‘Olympische Spelen voor zangkoren’, worden morgen, 30 oktober 2021, officieel afgetrapt in gaststeden Gent en Antwerpen. Tot en met 7 november 2021 zullen koren uit alle uithoeken van de wereld er deelnemen aan tal van muzikale wedstrijden, ceremonies en workshops. Dit jaar gaat het evenement voor het eerst door in hybride vorm. Naast de meer dan 225 live koorevenementen, werd ook een digitaal platform ontwikkeld: de virtual village. Koren die door de internationale reisbeperkingen er niet in slagen fysiek deel te nemen, krijgen hierdoor de mogelijkheid om te genieten van concerten, workshops en ceremonies die worden gestreamd en gratis toegankelijk zijn voor iedereen. De World Choir Games worden elke twee jaar georganiseerd door INTERKULTUR en werden dit jaar naar Vlaanderen gehaald op initiatief van EventFlanders, een samenwerkingsverband van Toerisme Vlaanderen, het departement Cultuur, Jeugd en Media en het Departement Buitenlandse Zaken, in samenwerking met de stad Antwerpen, de stad Gent en Koor&Stem vzw. 

Groot muzikaal feest in Gent en Antwerpen, want vanaf morgen 30 oktober tot en met 7 november 2021 vinden daar de World Choir Games, het grootste zangevenement ter wereld, plaats. De World Choir Games worden op zaterdag 30 oktober in Gent plechtig geopend door Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon en Gents burgemeester Mathias De Clercq. Later die avond vindt in Antwerpen de spectaculaire, officiële Openingsceremonie plaats. Volledig naar analogie met de Olympische vlam zal tijdens de ceremonie de Koorvlam zijn eindpunt bereiken na een 5 weken durende rondreis doorheen Vlaanderen. Onze regio voegt zich daarmee in het rijtje van eerdere gaststeden net zoals Zuid-Afrika (Tschwane), de Verenigde Staten (Cincinnato), Rusland (Sochi) of Letland (Riga).

Met het ontsteken van de koorvlam komt ook een einde aan een lange en uitdagende voorbereidingsperiode. De coronapandemie noopte er ons toe het evenement tot tweemaal toe uit te stellen. Tegelijk werden oplossingen gevonden voor de uitdagingen die zich stelden. Met imec werd de Music Box ontwikkeld, wat samen zingen of musiceren via digitale weg in optimale omstandigheden mogelijk maakt – zonder vertraging en met optimale geluidskwaliteit. Daarnaast werd het concept van de World Choir Games herdacht. Voor het eerst in haar geschiedenis van de World Choir Games gaat het evenement door in hybride vorm. Via ‘The Virtual Village’ kunnen alle koren deelnemen aan de talloze zangcompetities, vriendschapsconcerten, ceremonies, galaconcerten en workshops. Verder werkten zowel Gent als Antwerpen toeristische content uit in 2D en 3D, verschijnen er dagelijkse blogs en vlogs en kunnen zangers elkaar ontmoeten in een virtueel café.

De World Choir Games in Vlaanderen worden uniek in de nog jonge geschiedenis van dit mondiale koorevenement. De omstandigheden van de afgelopen anderhalf jaar, verhinderden koren om samen te komen en hun passie te beleven. De World Choir Games in Vlaanderen wordt voor hen het moment dat ze opnieuw hun plek op het podium innemen. En daarbij wordt niemand vergeten. De koorvlamconcerten die de afgelopen weken Vlaanderen doorkruisten hielden halt bij enkele projecten waar mensen in vaak kwetsbare posities samen zingen en opnieuw verbinding met elkaar vinden via onze amateurkunsten.