Oudenaards wandtapijt na 400 jaar terug thuis

28 september 2020
Oudenaarde

Jouw contactpersoon

Vorig jaar kocht het MOU, het museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen, met steun van Toerisme Vlaanderen het vierde wandtapijt uit de reeks ‘de geschiedenis van Alexander (1580-1590)’ aan. Dat gebeurde op een veiling in Sotheby’s New York. Het tapijt werd intussen overgebracht van New York naar Oudenaarde en komt daardoor na 400 jaar terug thuis op de plek waar het ooit werd gemaakt.

Oudenaarde was eeuwenlang een van de belangrijkste centra van de wandtapijtenindustrie. Bij de intrede van Alexander Farnese, de hertog van Parma, schonk de stad hem een vierdelige reeks wandtapijten genaamd ‘de geschiedenis van Alexander (1580-1590)’. Het MOU, het museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen, had al drie delen in zijn bezit. Vorig jaar kon het met de hulp van Toerisme Vlaanderen het vierde deel voor € 13 500 aankopen op een veiling in Sotheby’s New York. Na meer dan 400 jaar is het wandtapijt terug thuis.

De Oudenaardse wandtapijten zijn een sterk voorbeeld van het buitengewoon Vlaams vakmanschap. De Vlaamse wandtapijtenindustrie was eeuwenlang internationaal gerenommeerd en had een afzet over de hele wereld. Het resultaat is dan ook dat de Oudenaardse wandtapijten vandaag overal ter wereld terug te vinden zijn, van privécollecties tot gerenommeerde musea. Het MOU wil zich in de toekomst verder profileren rond de wandtapijtkunst door nog meer wandtapijten aan te kopen en door het organiseren van tentoonstellingen die zijn gewijd aan de Oudenaardse en de Vlaamse wandtapijtkunst.

Momenteel bezit het museum in totaal 37 wandtapijten, waarvan er 15 te bewonderen zijn in de lakenhalle. Hiermee bouwt het museum verder aan de ambitie om Oudenaarde als dé stad van het Vlaamse wandtapijt in de kijker te zetten, niet alleen in Vlaanderen maar ook internationaal.

MOU wandtapijten