Parcours WK Wielrennen 2021 bekend

20 september 2020
Brussel

Jouw contactpersoon

Sinds zaterdag 19 september 2020 is het parcours bekend van zowel de tijdritten als de wegritten van de 2021 UCI Road World Championships, het WK wielrennen dat wordt georganiseerd van 18 tot en met 26 september 2021. Precies 100 jaar nadat het allereerste WK georganiseerd werd, komt het evenement ‘thuis’ in Vlaanderen, de bakermat van het wielrennen. Het tijdritten-parcours tussen Knokke-Heist en Brugge is er één voor mannen en vrouwen die hoge wattages kunnen duwen. Het parcours van de ritten in lijn loopt van Antwerpen naar Leuven en zal het peloton een echt ‘Flandrien’-gevoel bezorgen, met enkele korte steile hellingen en onze internationaal gekende kasseien. Het WK is de ideale gelegenheid om Vlaanderen in de schijnwerpers te plaatsen en onze bestemming op internationale schaal te profileren als bakermat van de koers en als aantrekkelijke wieler- en fietsregio. Samen met de deelnemende steden, de provincie Vlaams-Brabant, en Sport Vlaanderen biedt Toerisme Vlaanderen via EventFlanders uitgebreide ondersteuning bij de organisatie van dit jaarlijkse prestigieuze sportevenement.

Het aftellen naar het WK wielrennen 2021 in Vlaanderen is nu echt begonnen. Op zaterdag 19 september 2020 werd het parcours van de wegritten bekend gemaakt en de dag voordien werd ook al het parcours van de tijdritten onthuld. Naast de deelnemende steden en de provincie Vlaams-Brabant werken ook Sport Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen via EventFlanders mee aan de organisatie van het event. Dankzij de wereldwijde (pers)aandacht is het WK een reusachtig uithangbord voor de Vlaamse toeristische troeven zoals onze kunststeden, onze kust en het aanbod inzake fietstoerisme.

De tijdritten gaan door van zondag 19 tot en met woensdag 22 september en het peloton rijdt van Knokke-Heist naar Brugge. De renners zullen starten op een platform op het strand van Knokke-Heist en rijden nadien over de dijk, door het centrum van Knokke en vervolgens langs de open vlaktes, kanalen en de polders, richting Damme. In Brugge wacht hen nog een passage door de historische binnenstad vooraleer ze aankomen op ‘t Zand.

Vanaf vrijdag 24 tot en met zondag 26 september staan de wegritten op het programma. Het parcours van de junioren loopt langs de lokale lussen in en rond Leuven. De elite renners en de U23 starten op de Grote Markt van Antwerpen. De eerste kilometers leiden hen langs tal van iconische gebouwen in de Scheldstad: het MAS, het Havengebouw, het Centraal Station,... Via de Bolivartunnel, onder het Justitiepaleis, verlaten ze de stad en rijden ze naar Mechelen. Vervolgens passeren ze onder meer in het officiële WK-dorp Keerbergen, Huldenberg, Overijse en het officiële WK-dorp Tervuren. De hellingen die ze trotseren zijn de Smeysberg, de Moskesstraat, de S-bocht van Overijse - Taeymansstraat, de Bekestraat en de Veeweidestraat. Het parcours eindigt op de Geldenaaksevest in Leuven. Een echt “Flandrien” parcours dus, met steile hellingen en kasseiwegen.

Tijdens de ritten willen we alles wat Vlaanderen zo aantrekkelijk maakt voor de fietser en de wielerliefhebber zo optimaal mogelijk in beeld brengen. Het is een unieke kans om onze bestemming internationaal op de kaart te zetten als bakermat van de koers. Daarnaast is het WK wielrennen uiteraard de ideale gelegenheid voor Vlaamse en Belgische renners om zich voor eigen publiek te tonen en voor de wielerfans om quasi voor de eigen deur te kunnen genieten van één van de grootste sportevenementen ter wereld. En tot slot mogen we ook de economische en maatschappelijke voordelen niet vergeten: het WK moet Vlaanderen een boost geven op het vlak van recreatief en functioneel fietsen (naar werk en school), duurzaamheid en sociale cohesie.