Roompot bouwt aan meest duurzame vakantiepark van het land

4 februari 2021
Limburg

Jouw contactpersoon

In juli 2020 kondigden het gemeentebestuur van Hechtel-Eksel en vakantieorganisatie Roompot aan dat ze samen een nieuw vakantiepark zouden openen in het Limburgse groen. En dat blijkt om niet zomaar een vakantiepark te gaan: het moet het meest duurzame park van het land worden. Het park zal tegen de zomer van 2021 open gaan.

Dat er dit jaar een nieuw Roompot-vakantiepark haar deuren opent in Hechtel-Eksel, wisten we al langer. Een primeur is echter dat het park zich ook meteen het meest duurzame vakantiepark van het land mag noemen. Dat maakt Roompot samen met Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir en Toerisme Vlaanderen bekend.

Maar welke factoren zorgen ervoor dat dit nieuwe vakantiepark deze unieke titel mag dragen? Eerst en vooral wordt het volledige park gebouwd in CLT hout. Deze constructie compenseert de CO2-uitstoot van alle vrachtwagens die nodig zullen zijn voor de bouw van het park en van alle autoverplaatsingen van iedere gast in de komende 25 jaar. Een extra belangrijk voordeel is dat CLT erg brandveilig is en goed isolerende eigenschappen biedt. Daarnaast wordt al het regenwater gerecupereerd en maakt men tijdens het bouwproces steeds gebruik van duurzame materialen.

Verder is het park ook voorzien van ecologische, streekeigen beplanting en ligt er tijdens de opbouw van het park een sterke focus op de lokale verankering. Samen met het begeleidingscentrum Sint-Elisabeth in Peer krijgen mensen met een verstandelijke achterstand namelijk de kans om mee te werken aan dit uniek bouwproject.

Peter De Wilde, CEO Toerisme Vlaanderen: “Bij Toerisme Vlaanderen willen we met Reizen naar Morgen werken aan een kwalitatieve, inclusieve en duurzame bestemming. Daarbij komt het er onder meer op aan om niet langer blind te zijn voor de negatieve gevolgen van toerisme op mens en milieu. Bij Roompot kiezen ze bijvoorbeeld bewust voor een houtconstructie die alle uitgestoten CO2 eigen aan de constructie en de uitbating van het park compenseert. Er is ook gedacht aan de lokale verankering van het park door bij de bouw samen te werken met een plaatselijk begeleidingscentrum voor mensen met een verstandelijke achterstand. En ook het feit dat Roompot bewust kiest voor streekeigen beplanting zorgt er voor dat de ziel van deze plek maximaal gevrijwaard wordt. Allemaal dingen die we graag zien. We hopen dan ook dat Roompot zich actief gaat inzetten voor de thematische verhaallijnen die onze minister en Toerisme Vlaanderen naar voor schuiven om onze bestemming te promoten in binnen- en buitenland.”

Roompot benadrukt nog dat de bouw van het duurzame park ook een herwaardering van de bestaande grond inhoudt. Het nieuwe vakantiepark komt op de plek van een oude, verlaten camping.