Sleutel Kasteel van Poeke overhandigd aan Toerisme Vlaanderen

13 juli 2021
Aalter

Jouw contactpersoon

Op maandag 12 juli ontvingen Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir en Toerisme Vlaanderen de sleutel van het kasteeldomein van Poeke uit handen van de Aalterse burgemeester Pieter De Crem. Het kasteel van Poeke maakt deel uit van een netwerk van kastelen en tuinen dat Toerisme Vlaanderen de komende jaren uitbreidt. De toekomstige invulling van het kasteeldomein zal in co-creatie met bewoners en ondernemers gebeuren.

Maandagnamiddag 12 juni werd de sleutel van het kasteeldomein in Poeke officieel overhandigd aan de nieuwe eigenaar Toerisme Vlaanderen die het kocht van de gemeente Aalter voor een symbolische euro. Het kasteel is, naast onder meer het Rubenskasteel en het Kasteel van Leut, alweer een parel in het netwerk van kastelen en tuinen dat Toerisme Vlaanderen wil uitbreiden. Het Kasteel van Poeke is ook één van de projecten die deel uitmaken van het relanceplan om de toeristische sector te versterken na de coronacrisis. Dat gebeurt vanuit de Reizen naar Morgen-visie van Toerisme Vlaanderen en in nauw overleg met (lokale) betrokkenen, bewoners en ondernemers zodat de herbestemming van het kasteeldomein een waardevolle toevoeging wordt voor iedereen.

In het najaar start een participatief toekomsttraject met de gemeente Aalter, bewoners en andere (lokale) partners om samen na te denken over de herbestemming van het kasteeldomein van Poeke.

Peter De Wilde, CEO Toerisme Vlaanderen: “Wij hebben geen kant en klaar scenario voor herbestemming van erfgoed in onze schuif liggen. Wij gaan enkel het bredere beleidskader scheppen. Binnen dat speelveld kunnen alle relevante stakeholders en de lokale gemeenschap meedenken over een duurzame herbestemming die de ziel van het domein eer aandoet en die voor bewoners, bezoekers en ondernemers waardevol is. In het najaar organiseren we hierover een breed ontmoetingsmoment. We zijn opgetogen dat de gemeente Aalter dit participatief toekomsttraject genegen is en er mee ambassadeur van wil worden.” 

In tussentijd blijft het kasteeldomein een plek om te wandelen en socio-culturele evenementen te organiseren.

 

Nieuwe ontmoetingsruimte

Voor de verkoop aan Toerisme Vlaanderen plaatsvond, was Aalter al gestart met de bouw van een nieuwe ontmoetingsruimte en stalling op de hoevesite van het kasteeldomein. Dit nieuwbouwproject wordt de uitvalsbasis voor het groenbeheer van het beschermde kasteeldomein van maar liefst 56 hectare groot. Naast een ontmoetingsruimte en stalling zal er ook een atelier en sanitaire voorziening zijn zodat de sociaal-ecologische zorg kan verder gezet worden en ook de lokale gemeenschap van de locatie kan gebruik maken.
 

Aalter en Toerisme Vlaanderen besloten het project verder uit te voeren, waarbij Aalter de voorziene 650.000 euro investeert en Toerisme Vlaanderen 150.000 euro bijlegt en alle meerkosten op zich neemt. Het project zou opgeleverd worden tegen het einde van het jaar.

.