Startschot Vijd-jaar in Beveren

29 juni 2020
Beveren

Jouw contactpersoon

Zaterdag 27 juni 2020 werd het officieel startschot gegeven voor het Vijd-jaar in Beveren. Dit toeristisch erfgoedproject zet Joos Vijd, de opdrachtgever van het wereldberoemde Lam Gods, een jaar lang in de kijker aan de hand van allerlei activiteiten en tentoonstellingen over zijn leven. Het feestjaar mikt op een breed publiek en past perfect binnen de filosofie van deze zomer, namelijk het ontdekken van verborgen parels in Vlaanderen. Voor de realisatie van dit project kon de gemeente Beveren rekenen op de financiële steun van Toerisme Vlaanderen.

Beveren is erg trots op zijn middeleeuwer Joos Vijd, die geschiedenis schreef door de gebroeders Van Eyck de opdracht te geven om het Lam Gods te schilderen. Met financiële steun van Toerisme Vlaanderen, zet de gemeente Beveren hem een jaar lang in de kijker met een speciaal erfgoedproject. De lancering vond plaats op 27juni2020. Van tentoonstellingen tot wandel- en fietstochten en zelfs een aanbod van artisanale Beverse streekbieren en koekjes. Het komende feestjaar staan heel wat activiteiten gepland om Joos Vijd te eren. Met dit toeristisch erfgoedproject, dat activiteiten bevat voor alle leeftijden, mikt Beveren op een breedpubliek. Zowel jong als oud, kunst- en cultuurliefhebbers als recreanten: er is voor elk wat wils. De gemeente werkt met het Vijd-jaar bovendien ook mee aan het themaverhaal van de Vlaamse Meesters, dat hun werken meer toegankelijk wil maken in hun historische context.

Het Vijd-jaar is niet alleen een cultureel maar ook een sociaal project. Het brengt namelijkheel wat verschillende actoren van Beveren samen: de eigen inwoners, bezoekers, gemeentelijke diensten, de middenstand en horeca, bierbrouwers en Maatschappij Linkerscheldeoever.

Door de coronamaatregelen gaat iedereen volop op ontdekking in eigen streek en regio. Dit project dient zich aan om op zoek te gaan naar enkele verborgen parels in Beveren.

Vijd-jaar in Beveren