Toekomstplannen Rubenskasteel onthuld

Vlaanderen
Rubenskasteel_(c) _Frans_Van_Esch

Jouw contactpersoon

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir heeft samen met de CEO van Toerisme Vlaanderen Peter De Wilde bekendgemaakt welke 2 scenario’s er op tafel liggen voor de toekomstige toeristische invulling van het Rubenskasteel en de bijhorende gebouwen en gronden. Dat gebeurde tijdens het Welkomweekend in het Rubenskasteel dat plaatsvond op 19 en 20 maart.

Het Rubenskasteel kan ofwel een plek worden om te ontsnappen aan de drukte van alle dag, ofwel misschien eerder toch vooral een levendige plek voor een breed publiek. “Vlaanderen heeft verschillende kastelen met een grootse geschiedenis. Via Toerisme Vlaanderen blazen we een aantal sites die veel potentieel hebben om deel uit te maken van een Vlaams kastelennetwerk nieuw leven in. Op die manier kunnen bezoekers van dichtbij en van ver weg laten kennis maken met onze prachtige geschiedenis. Dit Rubenskasteel is daar het eerste van”, zegt Demir.

Toerisme Vlaanderen kocht het Rubenskasteel dat tot in 2019 in privéhanden was aan met de bedoeling om de erfgoedparel maximaal te kunnen ontsluiten en een nieuwe toekomst te geven. Eind 2020 ging een participatief traject van start waarbij buurtbewoners, ondernemers, bezoekers en experts hun licht konden laten schijnen over de herbestemming van de kasteelsite. “ Daarbij vormden de principes van onze strategische toekomstvisie rond toerisme ‘Reizen naar Morgen’ de leidraad,” zegt CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. “Concreet wil dit zeggen dat we bij al de toekomstideeën die ons via het participatief traject werden aangereikt zeer goed nagekeken hebben in hoeverre ze het evenwicht tussen de noden van bewoners, ondernemers en bezoekers respecteerden, en ook de verdraagkracht, de ziel van de plek zelf.”

2 mogelijke scenario’s voor de herbestemming van het Rubenkasteel liggen nu op tafel.

  1. Het eerste scenario focust op het Rubenskasteel als een plek om te kunnen ontsnappen aan de drukte van elke dag. In dit scenario wordt een onthaastingshotel voorzien in het kasteel waar de gasten alle faciliteiten hebben om tot rust te komen en de omliggende natuur te verkennen. In het neerhof komen in dit scenario een brasserie met moestuin, multifunctionele ruimtes en een bezoekerscentrum rond Rubens. 
  2. Het tweede scenario ziet het Rubenskasteel vooral als een levendige plek voor een breed publiek. In dit scenario krijgen een gastronomische restaurant, ruimtes voor kleinschalige feesten, flexibele ruimtes voor vergaderingen en een bezoekerscentrum rond Rubens een onderkomen in het kasteel. In het neerhof komen in dit scenario een microbrouwerij met café, een kleinschalige bed & breakfast en de mogelijkheid om ceremonies te houden in de kapel. 

“In beide scenario’s zal de aanwezigheid van Vlaamse Meester Pieter Paul Rubens natuurlijk zeer goed voelbaar zijn,” zegt Vlaams minister van toerisme Zuhal Demir. “Beide scenario’s sluiten zeer dicht aan bij de resultaten van de enquêtes die we met Toerisme Vlaanderen hebben afgenomen bij omwonenden en lokale ondernemers. Het is nu hoog tijd om dit prachtige domein te herwaarderen en terug te geven aan de mensen. In de eerste plaats aan de Zemstenaars, maar bij uitbreiding ook aan alle bezoekers uit Vlaanderen en ver daarbuiten. Vanaf 2024 willen we dit domein permanent openstellen voor het brede publiek.”

“We hebben vandaag opnieuw een belangrijke stap richting herbestemming gezet, maar het werk is natuurlijk nog lang niet af," besluit Peter De Wilde. “We zijn nu bezig met het aanstellen van een architectenbureau dat de scenario’s zal omzetten in gedetailleerde plannen. Daarmee trekken we naar lokale en bovenlokale ondernemers die één van deze scenario’s in de praktijk zullen realiseren.”