Toerisme Vlaanderen herorganiseert buitenlandse werking

27 januari 2022
Brussel

Jouw contactpersoon

Vanaf 2022 focust Toerisme Vlaanderen de internationale werking vooral op de Europese en Amerikaanse markt. Die beslissing maakt deel uit van een bredere reorganisatie die meer flexibiliteit en meer focus in de buitenlandse marktbenadering wil inbouwen in lijn met de marketingstrategie. Ook is beslist dat het buitenlandkantoor in China en het 'representation office' in Brazilië de deuren sluiten. De activiteiten op de Aziatische markt worden voortaan aangestuurd vanuit een Azië-desk te Brussel.

Nieuwe werking voor meer flexibiliteit en meer focus

De coronacrisis zorgde wereldwijd voor een terugval van het intercontinentaal toerisme. In sommige delen van de wereld trekt het toerisme naar Europa zich stilaan weer op gang, maar het herstel van de markt verloopt erg traag. Daarnaast wil Toerisme Vlaanderen internationale bezoekers ook meer benaderen vanuit hun passie of voorliefde voor één of meerdere thema’s of verhaallijnen. Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen: "De beslissing om het buitenlandkantoor in China en het representation office in Brazilië te sluiten, hebben we niet over één nacht ijs genomen. Die markten blijven ook op onze radar staan. Maar om efficiënter in te spelen op interessante opportuniteiten of ingrijpende marktwijzigingen, hertekenen we onze buitenlandse werking. Zo geven we niet alleen vorm aan onze strategie ‘Flora & Labora’, maar zijn we in de toekomst ook meer wendbaar”.

Activiteiten in Azië verdergezet vanuit Brussel

Veel verandert er niet aan de huidige buitenlandse werking in Azië en de promotionele ondersteuning die Vlaamse vakantiemakers daar mogen verwachten: Toerisme Vlaanderen blijft actief op de Aziatische markt en zet de lopende partnerships in Azië verder. Alleen wordt die werking voortaan aangestuurd via een Azië-desk te Brussel. In de Scandinavische landen en Rusland werken we al enige tijd zo, met respectievelijk een Scandinavische en Russische desk die vanuit het hoofdkantoor de activiteiten coördineren. Het hoofdkantoor in Brussel tekent die werking voor Azië momenteel nog verder uit, in nauw overleg met de betrokken partners. 

Representation office in Brazilië zet werking stop

In Latijns-Amerika bouwt Toerisme Vlaanderen de plaatselijke aanwezigheid af. Het 'representation office' in Brazilië sluit de deuren. Ook de officiële samenwerking met Brussels Airport Company voor Brazilië werd stopgezet. Peter De Wilde: “We bedanken Brussels Airport Company voor de vele jaren waarin we intensief hebben samengewerkt op de Braziliaanse markt. Uiteraard blijven ze een belangrijke partner en zetten we het partnerschap met hen graag verder voor de andere landen waar we vandaag al samenwerken.”

Toerisme Vlaanderen is actief in andere landen binnen Europa, de Verenigde Staten, Azië en Australië via een netwerk van buitenlandkantoren en 'representation offices'. Zowel de buitenlandkantoren als de ‘representation offices’ worden centraal aangestuurd vanuit het hoofdkantoor in Brussel.

"Wanneer we merken dat de markt zich herstelt, kunnen we de intensiteit van onze activiteiten voor bepaalde markten weer verhogen, specifiek in functie van onze marketingstrategie en de thema’s waarvoor er een actieve passiegroep is", aldus nog Peter De Wilde.

TVL buitenlandwerking overzicht wereldkaart