Toerisme Vlaanderen investeert 3,8 miljoen in heropening Antwerps ModeMuseum

7 mei 2021
Antwerpen

Jouw contactpersoon

Begin september opent het ModeMuseum (MoMu) in Antwerpen na drie jaar opnieuw de deuren. Dat zetten ze in de kijker met een ambitieus heropeningsprogramma onder de naam “Mode 2.021 Antwerpen – Mode/Bewust”. Toerisme Vlaanderen investeert 3,8 miljoen euro in het ‘cultuurfeest’, dat georganiseerd wordt in samenwerking met Stad Antwerpen.

Op 4 en 5 september 2021 heropent het ModeMusem (MoMu) in Antwerpen en dat zal iedereen in de stad en ver daarbuiten merken! Met ‘Mode 2.021 Antwerpen – Mode/Bewust’ heeft het museum een spectaculair heropeningsprogramma op de agenda staan, dat in samenwerking met Stad Antwerpen en Toerisme Vlaanderen tot stand kwam. Vanaf het openingsweekend in september tot en met januari 2022 kan je je verwachten aan fascinerende tentoonstellingen, openluchtprojecten, unieke stadswandelingen en verschillende activiteiten. Het centrale thema van dit ‘cultuurfeest’? De globale transitie en betekenisvolle veranderingen binnen de modesector.

“Mode is een sector die volop in verandering is, met alle uitdagingen van dien voor zowel pas afgestudeerden als reeds bekende ontwerpers met jaren ervaring. Met de heropening van het ModeMuseum in 2021 zetten we volop in op de artistieke kwaliteit en het creatieve meesterschap dat in Antwerpen zo’n vruchtbare voedingsbodem vindt. Ik ben dan ook verheugd om via Toerisme Vlaanderen te investeren in een vernieuwd ModeMuseum om zo Antwerpen als talentrijke modestad weer internationaal op de kaart te zetten", zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

Verder dan fashion

De naam van het heropeningsprogramma ‘Mode 2.021 Antwerpen – Mode/Bewust’ is niet zomaar gekozen. De ‘2.0’ verwijst naar een algemene herstart binnen de mode, een tweede versie als het ware, die na de coronapandemie weer openbloeit.

De term ‘Mode/Bewust’ verwijst naar verschillende lagen, vertelt MoMu-directeur en hoofdcurator Kaat Debo:

“De titel ‘Mode/Bewust’ dekt voor het brede publiek vele ladingen. Het kan iedereen inspireren, van zij die zich enigszins bewust zijn van mode tot de actieve aficionado’s. Het verwijst eveneens naar duurzaamheid en ‘bewust’ met mode omgaan, niet enkel ecologisch maar ook met oog op de snel veranderende, digitaliserende mode-industrie.” 

Het openingsprogramma zelf zal focussen op ‘emotie’, omdat gevoelens belangrijke katalysators zijn van verandering. Met de talloze activiteiten hoopt het MoMu niet alleen lokale maar ook internationale bezoekers te lokken naar de modestad. Het museum wil zo de positie van Antwerpen als vernieuwende modestad versterken.