Toerisme Vlaanderen viert 20 jaar toegankelijk toerisme in Vlaanderen

23 september 2021
Gent

Jouw contactpersoon

Toerisme Vlaanderen werkt al 20 jaar aan toegankelijk toerisme in Vlaanderen, en dat werd vandaag gevierd in het stadhuis van Gent. Op het feestmoment werd ook het boek ‘20 jaar toegankelijk toerisme in Vlaanderen’ voorgesteld. De publicatie bevat getuigenissen van vakantiegangers, ervaringsdeskundigen en ondernemers en staat boordevol inspiratie om ook de komende 20 jaar te garanderen van toegankelijk toerisme.

Feest in Gent vandaag, want Toerisme Vlaanderen viert de 20e verjaardag van het toegankelijk toerisme in Vlaanderen. Sinds 2001 bouwen we samen met vele partners en ervaringsdeskundigen aan het wegwerken van vakantiedrempels. Want Vlaanderen is een unieke, prachtige en veelzijdige toeristische bestemming waar iedereen van moet kunnen genieten, ongeacht leeftijd, vaardigheden of beperking. Toegankelijkheid zit dan ook gebakken in het DNA van onze organisatie.

Peter De Wilde, CEO Toerisme Vlaanderen: 

“Onze allergrootste verwezenlijking is misschien wel de mentaliteitswijziging ten opzichte van onze gasten met een beperking. Toegankelijk toerisme is toerisme. Vóór pakweg 2000 was toegankelijkheid nooit meer dan een bijgedachte. Nu staat het centraal bij ieder toeristisch project in Vlaanderen, groot of klein. En daar zijn we samen met onze partners best trots op.” 


Partners van onschatbare waarde

Die partners, ervaringsdeskundigen en experts zijn al 20 jaar van onschatbare waarde bij het uitwerken van een toegankelijk aanbod in Vlaanderen. Daarom worden ze extra in de kijker gezet met het boek ‘20 jaar toegankelijk toerisme in Vlaanderen’. Het boek staat vol persoonlijke getuigenissen, inspiratie en hartverwarmende verhalen. Ook ondernemers, experten en collega’s komen aan het woord: zij vertellen hoe ze elk op hun manier hun steentje hebben bijgedragen aan dit mooie toegankelijkheidsverhaal.

Daarnaast is er ook heel wat achtergrondinformatie terug te vinden en voorbeelden van toegankelijke plekken die een bezoekje waard zijn. Plekken waar je met verschillende zintuigen de omgeving kan ervaren en waar beperkingen er even niet toe doen. Naast een inspirationele terugblik, dient de publicatie ook als een soort tijdscapsule voor de volgende 20 jaar.