Toerisme Vlaanderen voortaan trotse eigenaar van De Slagmolen in Genk

27 november 2020
Genk

Jouw contactpersoon

Toerisme Vlaanderen heeft De Slagmolen in Genk aangekocht. Dat is niet alleen het oudste gebouw van de stad, maar ook de bekendste en nog steeds werkende molen van Genk. Bedoeling is om De Slagmolen een herbestemming te geven als toegangspoort voor het natuurgebied De Maten. Het gebouw zal ook een onthaal en ontmoetingsfunctie krijgen. Toerisme Vlaanderen betaalt 595 000 euro voor De Slagmolen.

De Slagmolen in Genk werd opgetrokken in 1523 en maakt bijgevolg al bijna vijfhonderd jaar deel uit van het DNA van de stad. Toerisme Vlaanderen kocht het historische monument over van eigenaar Renaat Huygen en zal zowel de molen als de site errond herbestemmen als toegangspoort voor het erkende natuurreservaat De Maten. Ook zal het gebouw een onthaal- en ontmoetingsfunctie krijgen.

Sinds 1995 is De Slagmolen een beschermd historisch monument en in 2018 werd de site ook opgenomen in de inventaris van bouwkundig erfgoed. Het gebouw was de laatste 10 jaar niet langer in gebruik, maar daarvoor diende het bijna vijftig jaar als horecalocatie en bruisend trefpunt van wandelaars en het verenigingsleven. De ambachtelijke molenfunctie verdween al voor de industrialisatie naar de achtergrond omdat dat economisch niet langer rendabel was.

De aankoopprijs voor de bekendste en nog steeds werkende molen in Genk bedroeg 595 000 euro. “Een correct bedrag voor zo’n unieke plek in Vlaanderen,” zegt CEO Peter De Wilde. “Dit is een erfgoedplek met een eeuwenoude ziel die we graag toeristisch willen ontsluiten voor bezoekers uit binnen- en buitenland. Wij gaan nu onderzoeken hoe we deze site verder kunnen laten floreren en er voor zorgen dat dit een plek wordt waar het zalig vertoeven is, niet alleen voor die bezoekers maar zeker ook voor de buurtbewoners en plaatselijke ondernemers.”