Toerisme Vlaanderen wint Award voor COVID Event Risk Model

8 november 2020
Brussel

Jouw contactpersoon

Toerisme Vlaanderen heeft de gerenommeerde Marketing Award van de internationale congres- en conventieassociatie ICCA gewonnen. We krijgen die award voor onze inspanningen om internationale congressen veilig te laten verlopen in coronatijden, onder meer door de ontwikkeling van het COVID Event Risk Model (CERM). Een mooie erkenning voor het harde werk om Vlaanderen meer dan ooit op de kaart te zetten als een COVID-veilige congresbestemming.

Net als vele andere sectoren, heeft ook de congressector zwaar te lijden onder de coronacrisis. Toerisme Vlaanderen kwam de afgelopen maanden met verschillende initiatieven om congresorganisatoren, congreslocaties, associaties en steden zo goed als mogelijk te ondersteunen. Die inspanningen worden nu beloond met de Marketing Award van de internationale congres- en conventieassociatie ICCA.

Eén van de belangrijkste ontwikkelingen ter ondersteuning van de congressector is het COVID Event Risk Model. Dit instrument zorgt ervoor dat organisatoren en lokale besturen een zo goed mogelijke inschatting kunnen maken of en onder welke voorwaarden congressen al dan niet kunnen doorgaan. Naast dit model ontwikkelden we ook het COVID Infrastructure Risk Model (CIRM) voor congressen in permanente infrastructuren en de YouFlanders-app, een mobiele applicatie die de drukte aangeeft van alle ‘hotspots’ in Vlaanderen.

De ICCA-jury loofde niet alleen de toekomstgerichte en innovatieve aanpak van Toerisme Vlaanderen, maar ook de nooit geziene samenwerking met een hele reeks partners om een kader te creëren waarbinnen congressen op een COVID-veilige manier kunnen plaatsvinden. Het COVID Event Risk Model en het COVID Infrastructure Risk Model, bijvoorbeeld, kwamen tot stand in nauwe samenwerking met EventFlanders, het expertisecentrum Publieke Impact van de Karel De Grote Hogeschool, de Alliantie van Belgische Eventfederaties, de Vlaamse steden, congresorganisatoren en congreslocaties. Die verregaande samenwerking maakt dat het COVID Event Risk Model gedragen wordt door de hele sector en zelfs belangstelling geniet vanuit het buitenland. CEO Peter De wilde:

"Onze aanpak van de COVID-19-crisis opent duidelijk perspectieven naar de toekomst toe, De ongeziene samenwerking tussen alle betrokken partijen, het ‘out-of-the-box’ denken en de innovatieve oplossingen kunnen helpen om onze sector bestand te maken tegen eventuele toekomstige tegenslagen.

 

Hoe dat precies in zijn werk kan gaan, hebben we neergeschreven in een handig e-book over “futureproof” conferenties. Iedereen die betrokken is bij de organisatie van conferenties – of die de sector een warm hart toedraagt – kan het gratis downloaden op www.meetinflanders.com.” 

ICCA Award