Twee nieuwe Vlaamse icoonfietsroutes gelanceerd

25 mei 2021
Brussel

Jouw contactpersoon

Fietsliefhebbers kunnen hun hart ophalen: de Vlaamse provincies lanceren in samenwerking met Toerisme Vlaanderen opnieuw twee nieuwe icoonfietsroutes. De Kunststedenroute (332 km) en de Groene Gordelroute (126 km) vervoegen het rijtje van de vijf reeds bestaande icoonfietsroutes. Met deze lancering zetten we Vlaanderen op de kaart als ware fietsvakantiebestemming.

Vlaanderen Fietsland, dat is één van de thema’s van Toerisme Vlaanderen. Met de uitrol van twee nieuwe icoonfietsroutes, de Kunststedenroute en de Groene Gordelroute, zetten we dan ook opnieuw in op Vlaanderen als ultieme fietsvakantiebestemming. Samen met de vijf Vlaamse provincies lanceren we deze thematische fietsroutes doorheen Vlaanderen, die als vervanger dienen van de klassieke LF-routes.

De Kunststedenroute (332 km)

Deze route zal de kunststeden Brussel, Leuven, Mechelen, Antwerpen, Gent en Brugge verbinden met de kust in Oostende. De route is de langste tot nu toe met een afstand van maar liefst 332 kilometer. Fiets- én kunstliefhebbers ontdekken tijdens de route de rijke Vlaamse geschiedenis en kunnen als het ware een fietsende citytrip ervaren. Het stedelijke karakter wordt afgewisseld met prachtige natuur.

De Groene Gordelroute (126 km)

Wie denkt dat de omgeving rond Brussel geen prachtige natuur te bieden heeft, wordt met deze Groene Gordelroute ongelijk bewezen. De 126 kilometer lange route neemt fietsers mee langs de groene gordel rond de hoofdstad.

Vlaanderen Fietsland

Met de uitrol van deze icoonfietsroutes, zet Toerisme Vlaanderen mee in op Vlaanderen Fietsland. Dat kadert ook binnen onze nieuwe visie en strategie, waarbij we Vlaanderen willen laten floreren als een bestemming voor bewoner, ondernemer en toerist. Net daarom zijn de routes toegankelijk voor iedereen.

Peter De Wilde CEO van Toerisme Vlaanderen:

“Samen met de vijf Vlaamse provinciale toeristische organisaties hebben we 9 thematische icoonfietsroutes ontwikkeld om Vlaanderen in binnen- en buitenland te promoten als fietsvakantiebestemming. Vervolgens gaan we met fietsers, toeristische diensten, de logiessector, reisorganisatoren en aanbieders van fietsservices het product fietsvakanties in Vlaanderen naar een hoger niveau te tillen.” 

Nog op de planning

Er waren eerder al vijf routes uitgerold, nu staat de teller in totaal op zeven. Eind juni worden nog twee icoonfietsroutes gelanceerd: De Heuvelroute en Vlaanderenroute.

Reeds uitgerold:

  • Kustroute

  • Frontroute ’14-’18

  • Kempenroute

  • Schelderoute

  • Maasroute

  • Kunststedenroute

  • Groene Gordelroute

De icoonfietsroutes hebben allemaal een uniforme bewegwijzering in twee richtingen, die Toerisme Vlaanderen financierde. Momenteel zijn er nog geen papieren kaarten beschikbaar, wel kan je de GPS-routes downloaden op https://www.vlaanderenmetdefiets.be.


Ontdek meer over de uitrol van de icoonfietsroutes en het Vlaamse fietslandschap

Icoonfietsroutes Vlaanderen