‘Van Eyck. Een optische revolutie’ wint prestigieuze Apollo Award voor ‘Exhibition of the Year’

20 november 2020
Brussel

Jouw contactpersoon

De tentoonstelling ‘Van Eyck. Een optische revolutie’ kreeg op 19 november 2020 de prestigieuze Apollo Award voor ‘Exhibition of the Year’. De award wordt jaarlijks uitgereikt door het Britse kunstmagazine Apollo en is een erkenning voor bijzondere prestaties in de kunst- en museumwereld. De tentoonstelling in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) kadert binnen het Vlaamse Meesters-project van Toerisme Vlaanderen dat in 2020 en de eerste helft van 2021 volledig in het teken staat van Van Eyck. Normaal zou de tentoonstelling lopen van 1 februari tot en met 30 april 2020, maar omwille van corona moest die al in maart de deuren sluiten. Het MSK en Toerisme Vlaanderen ontwikkelden samen een virtueel alternatief: een videorondleiding (‘Stay at Home Museum’) en zelfs een 360° virtuele online tour doorheen de expo.

Een lichtpunt in moeilijke tijden: het Britse kunsttijdschrift Apollo riep op 19 november 2020 de tentoonstelling ‘Van Eyck. Een optische revolutie’ uit tot ‘Exhibition of the Year’. De tentoonstelling in het Museum voor schone kunsten (MSK) is een onderdeel van het Vlaamse Meesters-project, dat dit jaar en in de eerste helft van 2021 volledig in teken staat van Jan Van Eyck. Amper anderhalve maand na de opening in februari moest de tentoonstelling alweer de deuren sluiten omwille van de coronacrisis. Het MSK en Toerisme Vlaanderen sloegen toen onmiddellijk de handen in elkaar en bedachten een virtueel alternatief. Eerst kwam er het ‘Stay at home Museum’, dat kunstliefhebbers de kans biedt om een videorondleiding te volgen in verschillende Vlaamse topmusea, waaronder het MSK. Even later gingen we nog een stapje verder en ontwikkelden we, in samenwerking met het virtual reality bedrijf Poppr, een 360° virtuele tour doorheen de Van Eyck-tentoonstelling.

‘Van Eyck. Een optische revolutie’ is de grootse Jan van Eyck-tentoonstelling in de geschiedenis. Wereldwijd zijn er slechts een twintigtal schilderijen en tekeningen van deze Vlaamse Meester bewaard en meer dan de helft daarvan werd verzameld voor deze tentoonstelling. Tot aan de sluiting in maart waren er al 270 909 tickets verkocht. 127 338 bezoekers kwamen tijdens de zes weken dat het museum nog open was over de vloer.

De Apollo Awards worden sinds 1992 uitgereikt door het Britse kunsttijdschrift Apollo. Andere genomineerden binnen de categorie ‘Exhibition of the Year’ waren onder meer de Leonardo da Vinci-tentoonstelling in het Musée du Louvre in Parijs, de Artemisia Gentileschi-tentoonstelling in de National Gallery in London en de tentoonstelling ‘Sahel: Art and Empires on the Shores of the Sahara’ in het Metropolitan Museum of Art in New York. Dat ‘Van Eyck. een Optische Revolutie’ uiteindelijk met de Award naar huis gaat, is dan ook enorme eer voor iedereen die een bijdrage leverde aan het tot stand komen van de tentoonstelling. Daarnaast is het ook een mooie internationale promotie voor Vlaanderen als cultuurbestemming.

Beeld MSK: ©David Levene