Vernieuwde Plantentuin in Meise officieel geopend

2 juli 2021
Meise

Jouw contactpersoon

Op 30 juni 2021 werd de vernieuwde Plantentuin in Meise officieel geopend. Tot de vernieuwingen behoren onder meer de opening van nieuwe onthaalinfrastructuur, een aanbod van thematische wandelingen, de (her)aanleg van verschillende tuinen en de Eredreef en een nieuwe permanente expo. Al deze veranderingen kaderen in de verdere uitvoering van het masterplan voor de Plantentuin en in de realisatie van het hefboomproject Plantentuin 2.0 waarvoor Toerisme Vlaanderen een bedrag van 3 miljoen euro vrijmaakte.

Botanische tuinen zijn in trek bij toeristen wereldwijd. Ook de Plantentuin in Meise zag haar bezoekerscijfers het afgelopen decennium verdubbelen en ontpopte zich tot een ware toeristische trekpleister. Om het potentieel van deze unieke plek volledig te benutten werd er de afgelopen jaren sterk geïnvesteerd in de hernieuwing van de tuin en het aanbod. Op 30 juni 2021 werd de vernieuwde Plantentuin officieel geopend in aanwezigheid van Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

Een belangrijk onderdeel van de vernieuwing is de nieuwe onthaalinfrastructuur aan zowel de hoofdingang als de ingang van Meise Dorp. Rond het grote welkomstplein aan de hoofdingang bevinden zich het nieuwe onthaalgebouw met ticketing, Tuinwinkel, sanitair en de gerestaureerde Vlaamse Hoeve, waarin tentoonstellingen kunnen plaatsvinden. Het bezoekerscentrum aan de ingang Meise Dorp wordt de toegangspoort voor de Meisenaren die vanuit het centrum komen en gebruikers van de geplande sneltram Willebroek-Brussel. De bezoekerscentra zijn ook het vertrekpunt voor vier thematische wandelingen. Nieuwe bewegwijzering, knooppunten en informatiepanelen in vier talen gidsen de bezoekers door het 92 hectare grote domein.

Ook werden er vlak bij de hoofdingang twee nieuwe omhaagde tuinen aangelegd met elk een eigen thema. De Middeleeuwse Tuin is een knipoog naar het verleden toen kloosters en kastelen een aangelegde en gestructureerde tuin hadden. In de Geuren- en Kleurentuin groeien planten waaruit parfums en kleurstoffen worden gewonnen om textiel en voeding te kleuren.

De ommuurde tuin achter de Oranjerie werd dan weer omgedoopt tot een nieuwe Culinaire tuin. Bezoekers ontdekken er vandaag de planten die in onze streken worden gegeten, van verzamelaars uit de prehistorie tot de foodies in de 21e eeuw. De nadruk ligt ook op de culinaire tradities van België: denk aan bier, friet, witloof en spruitjes. Daarnaast zullen scholen, groepen en mensen met een beperking er kunnen leren over tuinieren en deelnemen aan kookworkshops.

Verder werd ook de Eredreef volledig heraangelegd. De laan krijgt zijn vroegere grandeur terug, maar met een modern tintje en extra aandacht voor toegankelijkheid.

Tot slot is er in het kasteel van Bouchout zelf voortaan een permanente tentoonstelling over de rijke geschiedenis van de Plantentuin, het domein en zijn bewoners. Het kasteel krijgt in de komende maanden ook zijn Franse tuin terug, die in de loop der eeuwen was verdwenen.

Al deze vernieuwingen in de Plantentuin vormen samen een belangrijke fase in de realisatie van het hefboomproject Plantentuin 2.0 waarin Toerisme Vlaanderen 3 miljoen euro investeert en in het masterplan van de Plantentuin dat in zijn geheel gefinancierd wordt door de Vlaamse Gemeenschap met een budget van 100 miljoen euro gespreid over 12 jaar.

In 2022 worden andere lopende projecten afgerond, zoals de bouw van een nieuw kassencomplex de ‘Groene Ark’, de herinrichting van het eiland voor het kasteel en de afwerking van de kassen van het Plantenpaleis. De renovatie van het kasteel van Bouchout en Pachthofzone, de bouw van een nieuw technisch gebouw en de bezoekersparking worden gerealiseerd tegen 2024. Al deze projecten zijn bedoeld om de toegankelijkheid te verbeteren, de gezinsvriendelijkheid te bevorderen en de plantencollecties optimaal te kunnen bewaren voor de toekomst.