Vier miljoen euro extra steun voor jeugd- en zorgverblijven en jeugdhostels

16 november 2020
Brussel

Jouw contactpersoon

Vlaams minister van Toerisme, Zuhal Demir, voorziet via Toerisme Vlaanderen vier miljoen euro om erkende jeugdverblijven, zorgverblijven en jeugdhostels te ondersteunen tijdens deze tweede coronagolf. Ook tijdens de eerste golf kon het sociaal toerisme op financiële steun rekenen. We maakten toen 12,5 miljoen euro vrij. Het belang van zorg- en jeugdverblijven voor jongeren en Vlamingen in een kwetsbare situatie mag niet onderschat worden. We vinden het dan ook belangrijk om deze sector niet in de kou te laten staan tijdens deze moeilijke periode.

Ook bij zorg- en jeugdverblijven en jeugdhostels hakt de tweede coronagolf er hard in. Om hen te helpen het hoofd boven water te houden, voorziet Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir via Toerisme Vlaanderen vier miljoen euro aan bijkomende steunmaatregelen. Na de eerdere steunperiode tot september kunnen zorg- en jeugdverblijven nu dus ook voor de periode tussen september en november rekenen op een compensatie voor het geleden verlies. Voor de periode van maart tot augustus bedroeg het steunbedrag 12,5 miljoen euro.

De jeugdverblijfcentra raamden hun bezetting tussen september en november dit jaar op amper 30 procent. Voor de erkende zorgverblijven lag de geschatte bezettingsgraad nog lager, op 20%. Door de verstrengde maatregelen zullen deze cijfers in de praktijk nog lager uitvallen. Ook bij de jeugdhostels zijn de verwachtingen voor het najaar pessimistisch. Hun verlies wordt geschat op 1 miljoen euro.

De werking en inspanningen van het sociaal toerisme maken jaarlijks vakantie mogelijk voor heel wat jongeren en Vlamingen in een kwetsbare situatie. De financiële steun is dan ook bedoeld om de verblijven te helpen overleven en zo het vakantie-aanbod voor jongeren en kwetsbare groepen veilig te stellen.

steunmaatregelen jeugd- en zorgverblijven en jeugdhostels