Vier miljoen euro steun voor jeugd- en zorgverblijven en jeugdhostels

29 januari 2021
Brussel

Jouw contactpersoon

Om jeugd- en zorgverblijven en jeugdhostels in Vlaanderen te ondersteunen, kent Vlaams minister van toerisme Zuhal Demir via Toerisme Vlaanderen nog eens vier miljoen euro aan steunmaatregelen toe. Ook in 2020 konden jeugd- en zorgverblijven op financiële ondersteuning rekenen. Toen werd al 16,5 miljoen euro vrijgemaakt. Maar liefst 391 zorg-, jeugdverblijven en hostels ontvangen bij deze derde ronde een financieel duwtje in de rug. Een mooi initiatief voor onze zwaar getroffen toeristische ondernemers.

De voorbije maanden waren bijzonder zwaar voor de toeristische sector. Niet alleen voor wie van toerisme leeft, maar ook voor wie een vakantie of zware zorg nodig heeft. Daarom kent Vlaams minister van toerisme Zuhal Demir via Toerisme Vlaanderen nog eens vier miljoen euro aan steunmaatregelen toe aan jeugd- en zorgverblijven en jeugdhostels in Vlaanderen. Deze financiële steun komt bovenop de 16,5 miljoen euro die hen in 2020 reeds werd toegekend: 12, 5 miljoen tijdens de eerste golf en vier miljoen tijdens de tweede. Concreet kunnen bij deze derde ronde 391 zorg-, jeugdverblijven en hostels rekenen op extra steun:

  • 17 Vlaamse zorgverblijven ontvangen samen 638 644 euro om de vakanties voor mensen met een zorgnood die niet konden plaatsvinden te compenseren.
  • 374 jeugdverblijven en hostels krijgen samen 3 361 356 euro voor het wegvallen van de vele vakanties zoals bijvoorbeeld schooluitstappen.

Zuhal Demir, Vlaams minister van toerisme: “Het doet me deugd om te zien hoe onze toeristische ondernemers zelfs in moeilijke omstandigheden inspanningen leveren om vakantie mogelijk te maken voor kwetsbare mensen. Zij verdienen niet alleen een dikke pluim, maar ook de nodige middelen om de rekening te laten kloppen”.

De nieuwe steunmaatregelen zijn bedoeld om de hostels en de zorg-, en jeugdverblijven te helpen om de periode van 1 september tot en met 30 november te overbruggen.