Vlaamse gastronomie in de kijker tijdens 6de editie UNWTO World Forum on Gastronomy Tourism

5 november 2021
Brugge

Jouw contactpersoon

Van zondag 31 oktober tot en met dinsdag 2 november 2021 was Brugge de gaststad voor het 6de UNWTO World Forum on Gastronomy Tourism. Een driedaags topcongres rond gastronomie en toerisme dat ieder jaar georganiseerd wordt door de Wereldorganisatie voor Toerisme (UNWTO), in samenwerking met het Baskisch Culinair Centrum (BCC). Op initiatief van EventFlanders kon het forum dit jaar naar Brugge gehaald worden, de uitgelezen kans voor Toerisme Vlaanderen om te tonen aan de wereld dat Vlaanderen op gastronomisch vlak heel wat te bieden heeft!

Het 6de UNWTO World Forum on Gastronomy Tourism in Brugge was een succes! 180 deelnemers uit meer dan 20 verschillende landen waren van de partij om de tal van interessante panelgesprekken en presentaties live bij te wonen in het Concertgebouw in Brugge. Presentaties werden gegeven door zeer uiteenlopende experten in het vak: van gerenommeerde chefs uit Slovenië en Sierra Leone tot managers van toeristische organisaties uit Oostenrijk en Nederland. Ook Vlaanderen kwam aan bod met keynote sessies van Peter De Wilde en Hendrik Dierendonck en masterclasses met Caroline Baerten (Soilmates), Stefaan Gheysen (Westtoer) en Filip Claeys (North Sea Chefs). En dat terwijl meer dan 1.600 andere gasten, verspreid over heel de wereld in meer dan 123 landen, online alles mee konden volgen. Het was de eerste keer ooit dat dit UNWTO World Forum on Gastronomy Tourism doorging onder hybride vorm, met een live en online kruisbestuiving.

De internationale delegaties kregen ook de kans om mee te gaan op culinaire reis in en rondom Brugge of via online video’s. Vele Vlaamse chefs en producenten openden hun deuren om hun culinaire vakmanschap te laten zien en proeven aan de hand van verschillende culinaire thema’s. Dit jaar stond het congres in het teken van ‘Gastronomy Tourism: Promoting Rural Tourism and Regional Development’. Hiermee spitste het forum zich toe op het groot potentieel van gastronomietoerisme om bij te dragen aan een sterkere positie van de lokale gemeenschap, behoud van culinaire tradities en de ontwikkeling van plattelandsgebieden.

De conclusies van het congres zijn gegoten in een ‘Flanders’ Call to Action’ met 8 werklijnen om gastronomie toerisme bij te laten dragen aan duurzame groei in plattelandsgebieden.
Het culinair topcongres werd officieel geopend in De Karmeliet met een Welcome Dinner op zondag 31 oktober en feestelijk afgesloten in Brouwerij De Halve Maan op dinsdagavond 2 november met Bruges Unplugged: een gezellige en smaakvolle slotshow met Vlaamse en Brugse gasten aan het woord over lokale producten en talentonwikkeling binnen de gastronomie en toeristische sector.
Het is dankzij de inspanningen van EventFlanders dat het forum dit jaar in Vlaanderen doorging. EventFlanders werkt in de schoot van Toerisme Vlaanderen, maar wordt ondersteund door het Departement Buitenlandse Zaken, het Departement Cultuur, Jeugd en Media en Sport Vlaanderen.
In 2022 zal de 7de editie van het UNWTO World Forum on Gastronomy Tourism georganiseerd worden in Nara, Japan.
Chefkok UNWTO