Vlaanderen ontvangt het UCI Bike Region Label

5 februari 2021
Brussel

Jouw contactpersoon

Op 4 februari kende de UCI, de internationale wielerunie, het UCI ‘Bike Region Label’ toe aan Vlaanderen. Het label erkent regio’s die belangrijke UCI-evenementen organiseren en daarnaast ook sterk inzetten op de promotie van het fietsen voor iedereen. Vlaanderen vroeg het UCI Bike Region Label aan naar aanleiding van de organisatie van het WK Wielrennen dat in september 2021 in Vlaanderen zal plaatsvinden. Tegelijk wil Vlaanderen dit groots sportief evenement aangrijpen om ook het functioneel fietsen extra in de kijker te zetten. Het WK wielrennen op de weg 2021 wordt gecoördineerd door EventFlanders.

In juni 2020 diende Toerisme Vlaanderen samen met het Departement Mobiliteit en Openbare Werken en Sport Vlaanderen een aanvraag in voor het behalen van het UCI Bike Region Label. Met succes, want een dik half jaar later mag onze regio het label in ontvangst nemen. De aanvraag gebeurde naar aanleiding van het WK Wielrennen dat doorgaat in Vlaanderen in september 2021. Vlaanderen ziet de organisatie van het WK ook als een kans om het functioneel fietsen (fietsen voor woon-werk en woon-schoolverkeer) extra in de verf te zetten dit jaar.

Vlaanderen ontvangt het UCI Bike Region label omdat het aan de juiste voorwaarden voldoet: naast de organisatie van belangrijke UCI-events, beschikt Vlaanderen immers ook over een langetermijnstrategie rond de fiets en wordt er werk gemaakt van een fietsbeleid. Er is ook veel aandacht voor promotie en het verbeteren van de fietsinfrastructuur. Het resultaat daarvan is een duidelijke toename in het fietsgebruik door de Vlamingen.

Het ontvangen van het Label betekent een extra duwtje in de rug voor het fietsbeleid. Samen met de provincies en lokale besturen slaat Vlaanderen de handen in elkaar om nog meer concrete acties uit te werken en zo het fietsen in Vlaanderen nog aantrekkelijker te maken.

Het WK wielrennen op de weg 2021 wordt gecoördineerd door EventFlanders. EventFlanders werkt in de schoot van Toerisme Vlaanderen, maar is een samenwerking van Toerisme Vlaanderen, het Departement Buitenlandse Zaken, het Departement Cultuur, Jeugd en Media, en Sport Vlaanderen.