WK wielrennen komt in 2021 naar Vlaanderen

27 september 2018
Innsbruck

Jouw contactpersoon

De UCI, de internationale Wielerunie, wees het WK wielrennen 2021 aan Vlaanderen toe. Precies 100 jaar na het allereerste Wereldkampioenschap Wielrennen komt het evenement nu ‘thuis’ in Vlaanderen, de bakermat van het wielrennen. Het is de tiende keer dat het WK in België plaats vindt. Dit is het tweede grote evenement dat de Vlaamse overheid via EventFlanders naar Vlaanderen haalt.


Van 18 tot 26 september 2021 zullen alle disciplines van het wegwielrennen (elite wedstrijden op de weg voor mannen en vrouwen, de tijdritten en de U23- en juniorenwedstrijden) in Vlaanderen neerstrijken. 9 dagen lang zullen de deelnemers op Vlaamse wegen strijden voor in totaal 11 regenboogtruien.

De tijdritten, van zondag tot en met dinsdag, zullen in Knokke-Heist vertrekken en finishen in het historische kader van de Brugse binnenstad. Voor de ritten in lijn, van donderdag tot en met zondag, ligt de start in Antwerpen en aankomst in Leuven. In en rond Leuven wacht de renners een plaatselijk parcours met een aantal flinke kuitenbijters die in de finale meermaals beklommen zullen worden. De Vlaamse WK-week wordt afgetrapt met een massa-evenement op zaterdag voor enthousiaste fietsers en fietsende families.

“We willen topevenementen met internationale uitstraling naar Vlaanderen halen”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “Het 100-jarige WK-wielrennen is ons op het lijf geschreven. Het wordt één grote reclamespot voor Vlaanderen als bakermat van de koers. Zo zetten we Vlaanderen toeristisch in de vitrine. We rekenen daarenboven op 30 miljoen euro inkomsten voor onze economie.”

“Vlamingen ademen koers. De liefde voor het wielrennen wordt ons zowat met de paplepel meegegeven”, zegt Vlaams minister van Sport Philippe Muyters. “Ik verwacht dan ook dat Vlaanderen massaal op straat zal komen om zijn wielerhelden toe te juichen bij deze honderdste verjaardag van het WK. Ongetwijfeld steekt dat enthousiasme zelfs opnieuw heel wat jongeren aan om zelf op de koersfiets te stappen en wie weet, uit te groeien tot één van de kampioenen van morgen.”

“We zijn uiteraard heel fier om het WK hier te mogen ontvangen, in de bakermat van het wielrennen”, zeggen Wim Tack en Christophe Impens van het lokaal organisatiecomité (LOC) vzw WK 2021. Het LOC is een samenwerkingsverband tussen Flanders Classics en Golazo, de organisatoren van de belangrijkste wielerwedstrijden in Vlaanderen en België.

De Vlaamse overheid slaat de handen in elkaar met de deelnemende steden om een organisatie van dit kaliber mogelijk te maken. De totale organisatiekost, inclusief de licentie voor UCI en een interessant voortraject om het wielrennen en fietsen nog verder te promoten, wordt geraamd op 18,9 miljoen euro. Hiervan neemt de Vlaamse overheid het leeuwendeel op zich, maar ook de vier participerende steden (Knokke-Heist, Brugge, Antwerpen en Leuven) dragen substantieel bij aan het budget.

Precies om dit soort evenementen binnen te halen werd in 2016 EventFlanders opgericht. De Vlaamse ministers Geert Bourgeois, Ben Weyts, Philippe Muyters en Sven Gatz hebben toen de handen in elkaar geslagen om een Vlaams topevenementenbeleid uit te bouwen. EventFlanders werkt in de schoot van Toerisme Vlaanderen, maar is een samenwerking van Toerisme Vlaanderen, het departement Buitenlandse Zaken, het departement Cultuur, Jeugd en Media en Sport Vlaanderen.

Voor EventFlanders is het binnenhalen van het WK Wielrennen in 2021 een tweede opsteker. In juni 2018 haalden we al de World Choir Games 2020 binnen.

Meer over EventFlanders