WO I sites op weg om UNESCO werelderfgoed te worden?

6 februari 2017
Brussel

Jouw contactpersoon

Er is de jongste jaren hard gewerkt om de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog te laten erkennen door de Unesco. In januari 2017 werd het dossier voor de erkenning van de Eerste Wereldoorlog sites officieel ingediend bij erfgoedorganisatie Unesco.

In januari 2017 dienden Vlaanderen, Walloniê en Frankrijk officieel het WO I-Werelderfgoeddossier in bij het Werelderfgoedcentrum in Parijs. Dat is een belangrijke stap voor de erkenning van de militaire begraafplaatsen en herdenkingsmonumenten van de Eerste Wereldoorlog als UNESCO Werelderfgoed. Vlaanderen selecteerde negentien sites, van Nieuwpoort tot Mesen.

"Een erkenning als Unesco-Werelderfgoed zou de kers op de taart zijn van de herdenking van de Groote Oorlog," aldus minister Geert Bourgeois. "De erkenning schept een passende en blijvende herinnering aan de gebeurtenissen die zich in onze Vlaamse velden hebben afgespeeld, ook na 2018."

Unesco beoordeelt de kandidatuur in de zomer van 2018. De komende maanden zal Unesco het dossier bestuderen en ter plaatse de nodige waarnemingen doen.

indiening dossier: Belgische permanente vertegenwoordiger bij UNESCO zet zijn handtekening onder het goedkeurend oog van zijn Franse collega