Jouw contactpersoon
Hoe vraag je een subsidie aan?
Je organisatie moet een erkenning op zak hebben als sociaal-toeristische organisatie om in aanmerking te komen voor financiële ondersteuning. Lees hier hoe je de erkenning aanvraagt. Opgelet: om in aanmerking te komen voor de subsidie moet er ten laatste op 10 december een aanvraag tot erkenning ingediend worden.
Eens je erkenning goedgekeurd is, kan je een subsidie aanvragen via het digitale loket van Toerisme Vlaanderen. Je aanvraag bestaat uit de volgende onderdelen:
- Een beleidsplan voor 3 jaar, opgebouwd rond deze 5 opdrachten:
- Je informeert en sensibiliseert mensen met een vakantiedrempel armoede en helpt hen een geschikte vakantie te vinden.
- Je organiseert jaarlijks minstens 2 vakanties van elk minimaal 4 overnachtingen voor in totaal minstens 100 verschillende deelnemers met een vakantiedrempel uit Vlaanderen of Brussel.
- Na 3 jaar bereik je minstens één vierde nieuwe deelnemers met de vakantiedrempel armoede. In je subsidieaanvraag leg je uit hoe je dat doel wil bereiken.
- Je helpt ervoor te zorgen dat mensen met een vakantiedrempel op termijn zelfstandig kunnen reizen en eventuele drempels op eigen kracht overwinnen.
- Je organiseert vorming over de vakantiedrempel armoede voor je medewerkers en vrijwilligers.
- Een financiële onderbouwing van het beleidsplan
- Een begroting die het subsidiebedrag voorstelt en verantwoordt aan de hand van volgende parameters: aantal deelnemers, aantal overnachtingen, VTE vakantiecoördinator
- Overzicht van de andere subsidies, premies of tegemoetkomingen die je ontvangt
- Lijst van alle co-financiers met de bijhorende overeenkomsten
Binnenkort volgt nog een leidraad voor het beleidsplan en een brochure rond de subsidieaanvraag.
Wanneer kan je een subsidieaanvraag indienen?
Om de 3 jaar lanceert Toerisme Vlaanderen een oproep om subsidieaanvragen in te dienen. De eerstvolgende staat gepland voor januari 2024. Tussen 2 oproepen door kan je geen subsidie aanvragen.
Op welke subsidie heb je recht?
Het gaat om een enveloppesubsidie. Dat wil zeggen dat je het bedrag naar eigen goeddunken kan besteden, zolang het dient om vakanties te organiseren voor mensen met een vakantiedrempel. Toerisme Vlaanderen subsidieert maximaal 60% van onderstaande bedragen.
Je kan de financiële ondersteuning krijgen voor de volgende kosten voor de organisatie van vakanties:
- vervoer heen en terug naar de vakantiebestemming per deelnemer: 35 euro
- verblijf en voeding per overnachting per deelnemer: 40 euro voor jongerenvakanties (tot en met 21 jaar) en 60 euro voor gezins- en volwassenenvakanties (vanaf 22 jaar)
- animatie per deelnemer: 30 euro voor jongerenvakanties, 35 euro voor gezins- en volwassenenvakanties
- de loonkosten van maximum één voltijdsequivalent vakantiecoördinator: 40.000 euro per jaar
OPGELET
Het subsidiebedrag hangt samen met de doelstellingen van je organisatie. Er zijn 2 mogelijkheden:
- Wanneer je organisatie minstens 75% mensen met de vakantiedrempel armoede bereikt, heb je een doelgroepspecifieke benadering. In dat geval worden al je deelnemers met de armoede vakantiedrempel gesubsidieerd.
- Wanneer je organisatie minstens 25% mensen met de vakantiedrempel armoede bereikt, en zich daarnaast ook op mensen met andere vakantiedrempels richt, heb je een inclusieve benadering. In dat geval wordt 25% van je deelnemers gesubsidieerd.