Flanders Heritage Venues

21 unieke meetinglocaties in Vlaamse erfgoedparels
Een grote groep mensen wandelen in de inkomhal van een congrescentrum.
De vele meeting- en congreslocaties in erfgoedsites geven Vlaanderen een uniek profiel als meeting-bestemming. Met een netwerk van 'Flanders Heritage Venues' versterken we die troef om Vlaanderen internationaal te promoten als uitgelezen meeting- en congresbestemming. Het netwerk telt 21 locaties.

Alle Flanders Heritage Venues volgden een begeleidingstraject dat hen stimuleert en adviseert om unieke (erfgoed)belevingen te creëren. Tijdens het begeleidingstraject 'Beleving in meetinglocaties in erfgoed' krijgen de meetinglocaties advies bij het versterken van de (erfgoed)beleving in hun infrastructuur, communicatie en dienstverlening. Meetinglocaties die het begeleidingstraject succesvol afronden, maken delen uit van het netwerk 'Flanders Heritage Venues' van Toerisme Vlaanderen, dat erfgoed en beleving koppelt aan internationale verwachtingen op het vlak van kwaliteit en dienstverlening.

Wat zijn 'Flanders Heritage Venues'?

De meetinglocaties in erfgoed die het begeleidingstraject met succes afgerond hebben traden toe tot het netwerk 'Flanders Heritage Venues'. Een 'Flanders heritage venue' voldoet aan de volgende basisvoorwaarden:

  • permanente infrastructuur met kwalitatieve meetingfaciliteiten
  • professionele dienstverlening van internationaal niveau (waaronder voldoende talenkennis)
  • gelegen in Vlaanderen of Brussel
  • gelegen in een erfgoedlocatie (gebouw met erfgoedwaarde)
  • een ‘unieke meetingbeleving’ bieden: de locatie bezorgt de bezoeker een erfgoedbeleving en ook doorheen de dienstverlening en bezoekerscyclus zijn extra verrassende effecten toegevoegd. Eventueel verwijzen zij naar andere toeristische troeven van Vlaanderen (natuur, wielercultuur, kunst & cultuur, tafelen).

Daarnaast zijn er een aantal blijvende aandachtspunten voor de meetinglocatie om van een Flanders Heritage Venue te kunnen spreken:

  • meetings en congressen maken deel uit van de essentiële activiteit (niet per se core business)
  • de capaciteit voldoet, in de mate van het mogelijke, aan het 3-stoelenprincipe (de venue heeft voor elke deelnemer een plaats in een plenaire zaal, in een breakout-room en aan een (staan)tafel om te eten)
  • de meetinglocatie is ook met het openbaar vervoer bereikbaar vanaf de nationale luchthaven
  • er zijn voldoende geschikte logies en belevingsmogelijkheden in de omgeving

Er wordt voldoende aandacht geschonken aan duurzaamheid en toegankelijkheid

Netwerk 'Flanders heritage venues'

21 meetinglocaties in erfgoed mogen zich een Flanders heritage venues noemen:

Lijst van Flanders heritage venues

 

AntwerpenFlanders Meeting and Convention Center Antwerp'A room with a ZOO', de naam van het Flanders Meeting and Convention Center Antwerp, is het vernieuwde congrescentrum naast de Zoo van Antwerpen. Vanuit deze locatie kan kan je gorilla's, beren, leeuwen en veel meer bewonderen. Wie omhoog kijkt in de ruimte, ziet een indrukwekkend skelet van een walvis. 
AntwerpenBotanic Sanctuary AntwerpBotanic Sanctuary Antwerp het volledig vernieuwde hotel en congrescentrum naast plantentuin ‘Den Botaniek’ opende in de herfst van 2021. Het voormalige Elzenveldziekenhuis werd getransformeerd naar een hotel en conferentiecentrum met internationale allure en kwaliteit.  
AntwerpenDe HandelsbeursDe Handelsbeurs in Antwerpen is één van de oudste beursgebouwen ter wereld (°1531). Het negentiende-eeuwse neogotisch gebouw is na 20 jaar leegstand opnieuw te bewonderen in het centrum van Antwerpen, met de hoofdingang aan winkelstraat Meir. Wellicht één van de mooiste venues, met ook hotel en restaurant onder hetzelfde dak.  
BrusselMaison de la PosteMaison de la Poste het voormalige administratief centrum van de site Tour & Taxis ademt industrieel erfgoed en design. Het voormalig douanegebouw huist nu 15 inspirerende meetingruimtes, vlak naast de indrukwekkende Gare Maritime.
GentSint-PietersabdijSint-Pietersabdij, ooit de machtigste abdij van Gent heeft verschillende historische zalen die uitgeven op de prachtige kloostertuin met wijngaard en fruitbomen. 
GentStadsmuseum STAM en muziekcentrum De BijlokeDe Bijlokesite overspant 7 eeuwen geschiedenis in zorg en geneeskunde. Het stadsmuseum STAM en muziekcentrum De Bijloke vormen samen één congreslocatie. 
GentGent ICCGent ICC, het international convention center van Gent, werd gebouwd in de jaren ’70 door de Gentse architect Bontinck. Het ligt vlakbij het station Gent-Sint-Pieters, te midden van het Citadelpark en wordt daarom ook wel het "urban greenhouse" genoemd. 
LeuvenDe HoornDe Hoorn, creatieve hub in de voormalige Stella-brouwerij met prachtige brouwzaal. Hier kan je een evenement laten doorgaan tussen de prachtige koperen brouwketels.  
LeuvenIrish College LeuvenIrish College Leuven door de Ierse Franciscanenorde in de 17e eeuw opgericht als opleidingscentrum en toevluchtsoord. De Ierse cultuur is er nog alom aanwezig.  
LeuvenFaculty ClubFaculty Club ontvangt haar gasten in het eeuwenoude Groot Begijnhof. De Infirmerie dateert uit de 13e eeuw. Het Convent de Chièvres stamt uit de 16e eeuw.   
GenkThor CentralThor Central in het voormalige hoofdgebouw van de steenkoolmijn van Waterschei (Genk). Prachtig industrieel erfgoed aan de rand van het nationaal park ‘Hoge Kempen’.  
GenkC-mineC-mine , creatieve meeting– en congressite in de gerestaureerde mijngebouwen van de steenkoolmijn van Winterslag (Genk). Er is niet enkel aandacht voor het verleden, ook voor hedendaagse kunst is er een plek.  
LimburgBokrijkBokrijk met toekomstige vergaderaccommodatie in het kasteel en enkele historische huisjes in het Openluchtmuseum.  
LimburgLandcommanderij Alden BiesenLandcommanderij Alden Biesen (Bilzen) omvat de waterburcht (16e eeuw) en bijgebouwen (17e en 18e eeuw) in een uitgestrekt domein met Franse en Engelse tuin en een historische boomgaard.  Niet enkel vergaderen is mogelijk in deze venue, ook overnachten in het kasteel is een optie.  
Heusden-ZolderZLDR MineZLDR Mine in Heusden-Zolder is een ultramoderne congreslocatie in een fascinerend belevingscentrum. Het bevindt zich in een oude "zuurstoffabriek" vlak bij de voormalige steenkoolmijnen. De congreslocatie ligt amper 150 meter van het treinstation, wat de locatie nog duurzamer maakt. 
MechelenHet PredikherenHet Predikheren, het gerestaureerde Dominikanenklooster op de Tinel-site huisvest ook de Mechelse stadsbibliotheek. Naast een bibliotheek en verschillende meetingruimtes, is er ook een co-workingruimte en een tentoonstellingsruimte. Het Predikheren won in 2020 de Onroerenderfgoedprijs, uitgereikt door de Vlaamse overheid. 
MechelenLamotLamot, het congrescentrum in de gelijknamige brouwerij uit 1855 stimuleert de congresorganisator en -bezoeker om nieuwe ideeën te brouwen. Geniet van een bijzonder uitzicht: langs de ene kant zicht op de gezellige Vismarkt en de rivier, langs de andere kant een panorama van het historische centrum. 
OostendeKursaal OostendeHet iconische Kursaal Oostende biedt unieke architectuur uit midden jaren ’50: strak modernistisch en functioneel. Het twee-eeuwenoude gebouw bevindt zich aan de rand van het strand, wat een ideale locatie biedt aan iedereen die er komt. 
MeisePlantentuin MeisePlantentuin Meise is een schitterend park met eeuwenoude bomen en zeldzame planten. De tuin heeft zelfs een wereldreputatie op vlak van wetenschappelijk onderzoek naar fauna en flora. Het indrukwekkende plantenrijk is met 92 hectare één van de grootste plantentuinen in de wereld. Ook kasteel van Boechout is te vinden in het midden van het domein. 
BruggeProvinciaal HofHet Provinciaal Hof in Brugge is één van de meest indrukwekkende gebouwen in de Brugse binnenstad en is bovendien geklasseerd als UCESCO werelderfgoed. De neogotische architectuur en de schitterende ligging aan de grote markt, zetten aan tot tal van ideeën. Waar oorspronkelijk de grootste markthal van het middeleeuwse Brugge stond, is nu het ultramodern vergader- en congrescentrum met state-of-the-art apparatuur. 
BruggeMagdalenakerkDe Magdalenakerk in Brugge is als voormalig religieus gebouw een buitenbeentje onder de Flanders Heritage Venues. De kerk werd omgevormd tot spiritueel centrum waar zowel erediensten als kunsttentoonstellingen kunnen plaatsvinden en waar ook plaats is voor een koffiebar. Deze "eco-kerk" is het hart van het sociale weefsel van de stad, met "authenticiteit" als sleutelwoord.