De Smaakhaven

Vlaanderen staat culinair aan de wereldtop. Over een paar jaar zal iedereen dat zelf kunnen ervaren op één centrale plek: de Smaakhaven. Die komt in het monumentale Loodswezen-gebouw op de Antwerpse Scheldekaaien, vlak bij het MAS.
Smaakhaven HEADER

Jouw contactpersoon

Uitstalraam van culinair Vlaanderen

Toerisme Vlaanderen zet zijn schouders onder de herbestemming van de iconische 19de-eeuws site van het Loodswezen aan de Antwerpse Scheldekaaien. Samen met de culinaire sector hebben we nagedacht over een nieuwe bestemming voor het gebouw. Intussen is de knoop doorgehakt: over enkele jaren komt hier de Smaakhaven, een culinair centrum dat dé thuishaven van gastronomisch Vlaanderen zal worden. 

De grote lijnen zijn al uitgetekend en de komende jaren worden de plannen geconcretiseerd. De Smaakhaven wordt een open huis waar Vlaamse culinaire ondernemers hun kennis en innovatie kunnen demonstreren. Je zal er workshops, kooklessen en degustaties kunnen volgen. De inrichting als culinair centrum zal heel wat mogelijkheden creëren, zoals bijvoorbeeld de opnames van kookprogramma’s en de organisatie van gastronomische evenementen. Daarnaast zal je er ook Vlaamse kwaliteitsproducten kunnen kopen. Voor culinaire ondernemers wordt het een inspirerende plek waar ze samen nieuwe initiatieven kunnen opzetten. Kortom: de Smaakhaven wordt hét uitstalraam van culinair Vlaanderen. 
 
 

Erfgoed ontsluiten en herwaarderen 

Naast het Loodswezen bezit Toerisme Vlaanderen nog verschillende andere erfgoedlocaties. Momenteel zijn we bezig aan een meerjarenprogramma om die locaties te herwaarderen en te ontsluiten, met respect voor de ziel van de plek

Het Smaakhaven-project sluit ook mooi aan bij Reizen naar Morgen, de nieuwe filosofie van Toerisme Vlaanderen. Daarin speelt de florerende bestemming een hoofdrol. Dat is een plek waar iedereen beter wordt van toerisme: bezoekers, bewoners, ondernemers... Samen willen we ervoor zorgen dat de Smaakhaven zo’n florerende bestemming wordt. 

Score van 81%  

Participatie is een sleutelwoord in het Smaakhaven-project. Toerisme Vlaanderen heeft de eerste versie van het concept voorgelegd aan culinaire ondernemers: 81% vond het zeer goed. De komende jaren zullen we hen én de omwonenden bij de plannen blijven betrekken. Terwijl die studie- en inspraakronde loopt, gaan we experimenteren met tijdelijke invullingen en evenementen. Op die manier leren we samen welke activiteiten goed en welke minder goed passen bij deze plek.  

Tijdlijn Smaakhaven

Een gebouw met een ziel 

Het Loodswezen is een echte ‘landmark’ aan de Antwerpse Scheldekaaien. Het dateert uit de jaren 1890 en bood tot 2007 onderdak aan verschillende zeevaart- en havendiensten. Meer dan een eeuw speelde het een sleutelrol in de Antwerpse haven – de poort waarlangs tal van topproducten Vlaanderen bereikten. Daarmee gingen Vlaamse vakmensen vervolgens aan de slag om unieke, eigenzinnige gerechten te creëren.  

Die bijzondere geschiedenis maakt van het Loodswezen, samen met de aanpalende Boeienloods, de perfecte plek om te tonen dat Vlaanderen culinair aan de wereldtop staat. We doen dat met respect voor de ziel van dit historische monument, dat zijn originele gevels en interieur zal behouden.   

Blijf op de hoogte!

De komende maanden en jaren zal het Smaakhaven-project steeds duidelijker vorm krijgen. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en activiteiten? Laat dan hier je gegevens achter. 

Culinaire ondernemers welkom!

De Smaakhaven moet een echte ontmoetingsplek worden voor culinaire ondernemers. Daarom willen we nu al luisteren naar hun inbreng.

Heb je een vraag of een idee? Of ben je op zoek naar een pop-uplocatie in hartje Antwerpen om je wildste plannen waar te maken? Neem dan contact op met projectmanager Sofie Van Den Bossche.