Jouw contactpersoon
Eén man, drie locaties
Rupelmonde is een historisch stadje aan de Schelde. In 2023 lanceert Toerisme Vlaanderen, in samenwerking met lokaal bestuur Kruibeke (eigenaar van de getijdenmolen) en met de familie Oste (eigenaars van de Graventoren), de herbestemming van 2 monumenten: de middeleeuwse Graventoren en de getijdenmolen uit 1517. Vanaf 2025 willen we ze herstellen. Ze krijgen dan een nieuwe, maatschappelijk relevante bestemming. Tegelijk leggen we de link met de beroemdste Rupelmondenaar: Gerard Mercator, een van de grootste cartografen aller tijden. Die werd geboren in Rupelmonde in 1512 en bracht er het grootste deel van zijn jeugd door.
Daarnaast ondergaat het Mercatormuseum in het nabijgelegen Sint-Niklaas een ingrijpende transformatie met de steun van Toerisme Vlaanderen. Bezoekers zullen er vanaf 2025 kunnen kennismaken met deze Vlaamse Meester, wiens intellectuele erfenis nog altijd doorwerkt.
Mercator kreeg zijn opleiding aan de universiteit van Leuven. In 2025 zal het exact 600 jaar geleden zijn dat die werd gesticht. Mercator wordt een van de centrale figuren bij de festiviteiten.
Reizen naar Morgen
Dit project sluit mooi aan bij Reizen naar Morgen, de nieuwe filosofie van Toerisme Vlaanderen. Daarin speelt de florerende bestemming een hoofdrol. Dat is een plek waar iedereen beter wordt van toerisme: bezoekers, bewoners, ondernemers... Samen willen we ervoor zorgen dat de Mercatorsites bijdragen aan zo’n florerende bestemmingen.
Herbestemming en participatie
In 2023 starten we met een meerjarig herbestemmingstraject voor de Graventoren en de getijdenmolen. We doorgronden de ziel van de plek, brengen de historische en maatschappelijke troeven in kaart en gaan na welke restauratiewerken er nodig zijn. De lokale gemeenschap wordt nauw bij de plannen betrokken.
Terwijl die studie- en inspraakronde loopt, experimenteren we met tijdelijke invullingen en evenementen. Zo leren we samen welke activiteiten goed en welke minder goed passen bij deze plek.
Revolutionair uit Rupelmonde
Zowel de Graventoren als de getijdenmolen herinnert aan de grootste Rupelmondenaar aller tijden: Mercator. Die werd in 1512 in het stadje geboren als Gerard De Kremer (Mercator is de Latijnse vertaling van zijn familienaam).
Na zijn studies aan de Leuvense universiteit werd hij een pionier van de cartografie. Hij was de eerste die een verzameling kaarten een ‘atlas’ noemde. Maar hij werd vooral beroemd met de mercatorprojectie, een totaal nieuwe manier om de wereld voor te stellen. Dankzij Mercator konden schepen overal ter wereld de weg vinden op zee. Zonder zijn revolutionaire uitvinding zou het verhaal van de ontdekkingsreizen er dus helemaal anders hebben uitgezien. Leuk weetje: ook nu nog werkt de gps in je auto met de mercatorprojectie.
Maar het pad van Mercator liep niet altijd over rozen. In 1544 werd hij bij een bezoek aan zijn geboortedorp gearresteerd op verdenking van protestantse sympathieën. Hij werd opgesloten in het Gravenkasteel. De Graventoren is daarvan het enige overblijfsel.
En de getijdenmolen? Die werd gebouwd in het jaar 1517, toen Mercator vijf was. Daarmee is het de oudste bewaard gebleven getijdenmolen in Vlaanderen. De jonge Gerard De Kremer zal hem ongetwijfeld in werking hebben gezien, langs de drukbevaren Schelde. Wie weet droomde hij er toen al van om de rivier en het landschap eromheen in kaart te brengen...
Blijf op de hoogte!
De komende maanden en jaren zal de invulling van de Graventoren en de getijdenmolen steeds duidelijker vorm krijgen. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en activiteiten? Laat dan hier je gegevens achter.