Kasteel van Leut

Toerisme Vlaanderen is sinds oktober 2021 de officiële en trotse eigenaar van het kasteeldomein Vilain XIIII in Leut, Maasmechelen. De komende jaren zal Toerisme Vlaanderen, in de filosofie van Reizen naar Morgen, werken aan de uitbouw en heropleving van deze site. Dat gebeurt samen met bewoners, ondernemers en bezoekers.

Jouw contactpersoon

Kasteel van leut

 

Het kasteel Vilain XIIII (°15e-18e eeuw) bevindt zich tussen Leut en Meeswijk in de gemeente Maasmechelen. Het kasteel is samen met de dienstgebouwen een beschermd monument en maakt deel uit van het beschermd cultuurhistorisch landschap ‘Kasteel Vilain XIIII: kasteel en omliggend park’. Het kasteelpark sluit aan op de riviervallei van de Maas, met aan de overkant van de rivier Nederland. Een ideale ligging dus om ook Nederlandse en Duitse bezoekers te ontvangen en mee te nemen in de rijke geschiedenis.

Het kasteel dankt zijn huidige naam 'Vilain XIIII' aan Charles Vilain XIIII die het kasteel in zijn bezit kreeg in 1822 toen hij trouwde met een plaatselijke barones. In 1920 werd het kasteel verkocht aan de steenkoolmaatschappij N.V. Kolenmijnen Limburg-Maas met als doel om het tot ziekenhuis om te vormen. In 1950 werd er ook een materniteit ingericht. Vanaf 1988 werd het omgevormd tot rust- en verzorgingstehuis.
 

Eind 2021 kocht Toerisme Vlaanderen het deze erfgoedparel van de sociale huisvestingsmaatschappij Maaslands huis. Sinds dan maakt het kasteel en het omliggende domein deel uit van het netwerk van kastelen en tuinen dat we de komende jaren verder wil uitbreiden. In nauwe samenwerking met lokale betrokkenen, bewoners en ondernemers gaan we op zoek naar een waardevolle herbestemming van deze unieke plek.