#toerismehelpt: horeca

Met #toerismehelpt verzamelden we tijdens de coronacrisis originele initiatieven van toeristische ondernemers. Hieronder vind je een overzicht terug van hartverwarmende initiatieven uit de horeca.

Jouw contactpersoon

Hoe pak jij het aan? Ken je nog inspirerende voorbeelden? Heb je tips voor jouw collega's in de toeristische sector?

Laat het ons weten via Facebook of LinkedIn!

 

Op café in eigen huis

In samenwerking met drie Brusselse cafés en mybeerbox, zet gids Valérie De Ketelaere een fijn initiatief op poten waarbij mensen voortaan op café kunnen. In eigen huis weliswaar. De ‘cafégangers’ krijgen thuis een pakketje geleverd met daarin zes verschillende speciaalbieren. Tijdens een live Zoom-meeting kom je meer de weten over deze bieren, maar ook over de brouwers zelf en hun verhaal. Een echte covid-proof café ervaring!

Bar wordt tijdelijke Kerstshop

Heel wat toeristische ondernemers gaan creatief aan de slag in deze tijden. Ook de zaakvoerder van Bar Julien springt mee op die trein. De bar is namelijk tijdelijk omgebouwd tot een Kerstshop, waar passanten terecht kunnen voor onder meer gezonde afhaalgerechten, sapjes, huisgemaakt confituren en wijn. Bovendien stelde de zaakvoerder een afhaalmenu samen voor de naderende feestdagen. Smullen is de boodschap.

 

Cocktails aan huis

Breng je apéro naar een hoger niveau met de cocktails van Craftails, een bedrijf van drie van de beste bartenders van België. Normaal gezien richten de eigenaars zich voornamelijk op de horeca, maar voor de lockdown maken ze graag een uitzondering. Particuliere klanten kunnen hun favoriete cocktail nu ook aan huis laten leveren. Iedereen moet immers de kans krijgen om te genieten van hun kant-en-klare cocktails.

Lokale solidariteit met 'Afhaal tegen Armoede'

Met ‘Afhaal tegen Armoede’ (Take Away Against Poverty) hopen enkele Tiense horecamensen om zowel de lokale horeca als de mensen die aankloppen bij de voedselbank te steunen. Het concept is eenvoudig: wie een afhaalmaaltijd bestelt, kan daarbij ook een maaltijd schenken in de vorm van een cadeaubon van één van de 17 deelnemende restaurants. Vervolgens ontvangen de voedselbanken de cadeaubonnen en verdelen ze die onder hun bezoekers. Het zorgt ervoor dat de horeca een centje bijverdient en dat mensen in armoede kunnen genieten van een heerlijke maaltijd.

Lokale verenigingen krijgen steun

De coronamaatregelen treffen zowat alles en iedereen. En dus ook lokale fanfares, toneelgezelschappen en sport-en jeugdbewegingen. Om mekaar te helpen in deze moeilijke tijden, bedachten vier horecazaken uit Beerse en Merksplas en hun drankenhandel ’t Klaverblad een concept waarbij alle partijen toch nog een centje kunnen bijverdienen. Het idee is vrij simpel: de horecazaken en de drankenhandel verkopen menu’s en drank met kortingen aan de verenigingen. Vervolgens kunnen de verenigingen hun aankopen doorverkopen aan hun leden aan de normale prijs. Een mooie samenwerking waar iedereen beter van wordt.

Ieperse hoteluitbaters eren soldaten tijdens Wapenstilstand

Normaal gezien ontvangt het Ariane hotel in Ieper heel veel Britse toeristen in de periode voor Wapenstilstand. Nu reizen door de coronacrisis op een laag pitje staat, liggen de militaire begraafplaatsen er verlaten bij. Heel wat Britten slaan hun jaarlijks reisje naar Vlaanderen dan ook over. Om die reden besloot het Ariane Hotel om zelf kruisjes te gaan zetten bij de graven. Wie zelf niet kan komen, kan dus nog steeds de soldaten eren door zich online in te schrijven. De eigenares van het hotel zorgt er vervolgens voor dat er een houten kruisje met een poppy bij het graf van de gesneuvelde soldaat komt te liggen. Een prachtig initiatief!

Virtuele food hall

In de steden New York, Londen en Amsterdam is het al langer bekend: de spookkeuken, een virtueel restaurant zonder zitplaatsen dat verschillende keukens samenbrengt onder één dak. Een creatief concept dat zeker in tijden van corona aan populariteit wint. Ondertussen vindt het concept ook zijn weg naar België. Na Gent en Antwerpen, krijgen ook Brussel en Leuven een virtuele food hall. In totaal heeft de klant er de keuze uit tien verschillende keukens, gaande van de typische Vlaamse keuken tot Aziatische specialiteiten. De gerechten kunnen worden afgehaald of worden geleverd door Deliveroo, Uber Eats of Takeaway.com.

Hotel verwelkomt studenten en verplegend personeel

Hotel Ibis Styles Kortrijk Expo stelt haar kamers open voor studenten en verplegend personeel. Hiermee toont de hotelketen haar gastvrijheid in deze moeilijke tijden. Studenten en verplegend personeel kunnen aan een gunsttarief genieten van een mooie kamer, uitgerust met een eigen badkamer, een koelkast en wifi. Ook telewerkers zijn welkom. Heb je als student tijdelijk een kot nodig? Moet je als zorgverlener even ontsnappen aan de dagelijkse sleur? Of heb je nood aan een rustige plek om te kunnen telewerken? Dan ben je bij Hotel Ibis aan het juiste adres.

 Afhalen via drive-through   

Het gastronomisch cateringbedrijf Just Cooking blijft innovatief in deze tijden. Na onder andere een pop-up, zet de eigenaar een drive-through op poten. Net zoals bij McDonalds plaats je eerst je bestelling, vervolgens wacht je in je wagen om uiteindelijk alles door het raampje mee te krijgen. Op die manier blijft iedereen in zijn eigen bubbel. Om de wachttijd voor de klant aangenamer te maken, wordt er een Italiaans marktje nagebootst. Met wat Italiaanse muziek en sfeervolle verlichting komt dat zeker in orde. 

Penta Hotels organiseert hyride evenementen 

De veiligheidsmaatregelen en het daarbij horende verbod op reizen zorgden er de afgelopen maanden voor dat heel wat internationale events werden afgezegd. Daarnaast gaan meetings en conferenties steeds meer online door. Ook ‘hybride events’ winnen sterk aan populariteit. Dit zijn events die doorgaan op een fysieke locatie en tegelijkertijd online te volgen zijn via een livestream. Het Penta Hotel in Brussel kan tot 50 mensen ter plekke uitnodigen, rekening houdende met de voorgeschreven veiligheidsmaatregelen. De overige deelnemers kunnen het event online – vanop afstand – volgen.

 

Restaurant wordt omgebouwd tot aperowinkel

Restaurant Canapé in Tervuren blijft niet bij de pakken zitten. Nu het restaurant een tijdje verplicht de deuren moet sluiten, besloten de eigenaars om hun restaurantzaal om te bouwen tot een aperowinkel. Je kan er terecht voor onder andere verse dips, aperosalsa’s, olijven en wijnen. Kan je niet kiezen? Dan kan je er ook een afhaalzak ophalen, waarin je een mix van al dit lekkers terugvindt. Je kan er nog terecht op zaterdag 7 en 14 november.

Oltegoare Winkelnoar steunt lokale horeca 

 

Oltegoare Winkelnoar is een initiatief van Jeroen Lezy, eigenaar van drankenhandel Lezy, en zijn boezemvriend Wouter Vandamme. Beide heren willen de horeca een hart onder de riem steken. Met hun actie sporen Jeroen en Wouter hun klanten aan om bij hen kratten bier en cola te kopen tegen de prijs van 20 euro. Per verkocht krat bier, wordt er 7 euro weggeschonken aan de horeca. Voor een bak cola is dat zelfs 9 euro. Onder het motto ‘alle beetjes helpen’ hopen ze op die manier toch hun steentje bij te dragen aan de #Horecacomeback.

Kunst op je bord

Om hun gasten te kunnen blijven verwennen, organiseren heel wat restaurants afhaalmogelijkheden. Het Italisaanse restaurant Vito uit Oostende gaat hierbij een stapje verder en laat de kunst van Koen Verbrugghe een belangrijk rol spelen in zijn afhaalgerechten. Die gerechten zijn allemaal gebaseerd op het werk van legendarische kunstenaars. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het werk De Zonnebloemen van Van Gogh. Bij de maaltijden zit een voorbeeld van hoe het bord er uit zou moeten zien. De klant kan vervolgens creatief aan de slag. 

 

 

Om hun gasten te kunnen blijven verwennen, organiseren heel wat restaurants afhaalmogelijkheden. Het Italisaanse restaurant Vito uit Oostende gaat hierbij een stapje verder en laat de kunst van Koen Verbrugghe een belangrijk rol spelen in zijn afhaalgerechten. Die gerechten zijn allemaal gebaseerd op het werk van legendarische kunstenaars. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het werk De Zonnebloemen van Van Gogh. Bij de maaltijden zit een voorbeeld van hoe het bord er uit zou moeten zien. De klant kan vervolgens creatief aan de slag.


Corona-proof dineren in een tipi

Zowat alle logiesuitbaters zien het aantal reservaties fors dalen. Dit wakkert de creativiteit van heel wat verblijven aan, ook die van b&b Park 7 in Huldenberg. Tegenwoordig kan je hier terecht voor een Corona-proof diner in een tipi met maximaal vier personen. De gasten krijgen een driegangenmenu geserveerd van een brasserie in de buurt en kunnen vervolgens genieten van een gezellige en unieke ervaring.


Brugse B&B legt zorgverleners gratis in de watten

De Brugse b&b Filemon & Baucis steekt de zorgsector een hart onder de riem. De eigenaars nodigen zorgverleners van woonzorgcentra en ziekenhuizen uit om in november gratis een nacht te komen logeren bij hen. Op die manier vangen ze het verlies aan reservaties op én helpen ze de zorgverleners om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur.


Horeca schenkt voorraad aan mensen in moeilijkheden

Door de plotse sluiting van de horeca blijven heel wat restaurants met een voorraad aan voeding zitten. Hierdoor kregen onder andere voedselbanken, ziekenhuizen en bejaardentehuizen heel wat donaties. Ook Godot, een restaurant in het hartje van Gent, voegt de daad bij het woord en schenkt voor de tweede keer haar voorraad aan mensen in moeilijkheden. Solidariteit ten top!


Samenwerking tussen Gentse B&B en lokale restaurants

We moeten er niet omheen draaien: de coronacrisis treft de toeristische sector hard. De horeca sluit tijdelijk haar deuren en heel wat logies zien hun reservaties sterk dalen. Maar wie mekaar helpt, kan de schade beperken bewijst Ganda. De Gentse b&b biedt haar gasten maaltijden aan van enkele lokale restaurants. De gasten krijgen de maaltijden op hun kamer geserveerd om op een veilige manier te kunnen genieten van al het lekkers. Een win-win situatie voor alle partijen.


In quarantaine in Gentse hotels

Enkele Genste hotels stellen hun vrije kamers ter beschikking aan Gentenaars die in quarantaine moeten. Niet iedereen heeft thuis voldoende ruimte om zich tijdens de quarantaine af te zonderen van de andere gezinsleden, wat het risico op overdracht vergroot. Met dit initiatief proberen de hoteluitbaters hier een oplossing voor te bieden en tegelijk de annulaties van de voorbije weken op te vangen. Het spreekt voor zich dat de deelnemende hotels de veiligheidsmaatregelen nauw opvolgen.


Antwerpse hotels lanceren boekingsplatform We Love Antwerp

We love Antwerp

Om de heropstart van Antwerpse hotels te stimuleren, lanceert Antwerp Hotel Association in samenwerking met Antwerp Convention Bureau en Visit Antwerp een nieuw initiatief: We Love Antwerp. Het online boekingsplatform moet toekomstige gasten stimuleren om rechtstreeks bij de hotels te boeken. Dat is goedkoper voor zowel de toeristen als de hotels zelf. Daarnaast kunnen tickets aangekocht worden voor toeristische attracties en kunnen toeristen een restaurant of taxi reserveren.


Federatie van Belgische cafés lanceert Helpy Hour

Bier inschenken

De federatie van Belgische cafés komt met een initiatief om de horeca te steunen: Helpy Hour. Wie twee drankjes betaalt, krijgt er één. Het omgekeerde principe van ‘Happy Hour’ dus. De federatie overtuigt op deze manier mensen om de horeca een financieel duwtje in de rug te geven.


Kustcampings in actie

Kustcampings

De kampeersector mag terug heropenen en is er meer dan klaar voor om gasten weer gastvrij en veilig te ontvangen. Om dat aan te tonen, sloegen vijf kustcampings de handen in elkaar met Westtoer en Recread en maakten ze een leuk filmpje om de campings aan zee te promoten.


Wijnhandel schenkt 1 000 flessen rosé aan horeca

Wijnhandel Van Den Bossche

Om haar horecaklanten een hart onder de riem te steken en om de 120ste verjaardag van haar zaak te vieren, zette wijnhandel Van Den Bossche uit Maldegem de actie ‘Samen Sterker’ op. De wijnhandel schenkt maar liefst 1 000 flessen rosé weg aan haar klanten. Op deze manier kan de lokale horeca een gratis fles meegeven aan mensen die een waardebon kopen of een gerecht bestellen. Zo willen ze consumenten te motiveren om de lokale horeca te steunen.


Vakantiewoning investeert in zorgsector en steunt lokale economie

Villa Vigor steunt zorgpersoneel

Carine Drijkoningen van vakantiewoning Villa Vigor in Peer besloot het budget dat de provincie Limburg terugbetaalt voor promotie in de Limburggids te herinvesteren in de zorg. Ze kocht 35 verzorgingspakketten bij een plaatselijke schoonheidsspecialiste en voegde er een bon bij voor een gratis verblijf in haar viersterrenvakantiewoning. Daarmee draagt ze niet alleen zorgverleners een warm hart toe, maar geeft ze ook een boost aan de lokale economie.


Koffiezaak wordt exporuimte

Mi Kaaza

Bij Mi KaaZa, een koffiezaak en kaas-en delicatessenwinkel in Wevelgem, maken de uitbaters van een nood een deugd. Nu hun horecagedeelte in het stationsgebouw gesloten is, richtten ze er een expo in met lokale kunst. De uitbaters sloegen daarvoor de handen in elkaar met kunstencollectief Support Your Locals (SYL), dat zijn expo noodgedwongen moest afgelasten. Op deze manier kan het kunstencollectief toch zijn werken tonen aan de wachtende klanten van de winkel.


B&B biedt gratis kamers aan zorgsector

Toerisme Oost-Vlaanderen bundelt alle inspirerende initiatieven uit de regio

B&B Bloonwinning biedt gratis twee kamers aan voor mensen die in de zorgsector werken en die door het virus niet naar huis kunnen of bang zijn om iemand te besmetten. Ook voor zij die even willen bijslapen is het een ideale plaats. Naar aanleiding van hun oproep op Facebook, heeft ook Het Hemelsveld in Alken hun kamer gratis ter beschikking gesteld. Onder het motto ‘samen staan we sterk’ dragen ze zo hun steentje bij.


B&B organiseert lokaal post-coronafeest voor zorgverleners

B&B organiseert lokaal post-coronafeest voor zorgverleners

Sophie en Davy Verbeke van B&B Hippo-Droom en de Koninklijke Loge in Hoeilaart starten een crowdfundingcampagne om geld op te halen voor een post-coronafeest. Ze willen hiermee de zorgverleners een hart onder de riem steken en iets geven om naar uit te kijken. Zelf bieden ze de locatie aan, maar er is natuurlijk ook muziek, catering en personeel nodig. Op die manier willen ze ook de lokale ondernemers steunen.


Chefscollectief Café Paté verwent zorgpersoneel

Chefscollectief Café Paté verwent zorgpersoneel

Bij het Kortrijks chefscollectief Café Paté stromen gastvrijheid en lekker eten en drinken serveren door de aderen. Daarom slaan ze de handen in elkaar om vanuit hun kot culinaire verwenpakketten te voorzien voor het zorgpersoneel van AZ Groeninge. Wie het initiatief wil steunen, kan op hun site 10 euro doneren. Daar gooit Café Paté nog eens 5 euro bovenop om de volledige kost te dekken.


#horecacomeback: online platform om HoReCa te steunen

#horecacomback steunt HoReCa met online platform

Met de verplichte sluiting van horecazaken gingen de deuren van bars, cafés, brasseries en restaurants dicht. Belgische brouwers, verschillende frisdrankgiganten en andere sterke bedrijven brachten een samenwerking tot stand om de Belgische horeca een hart onder de riem te steken. Zo lanceerden ze het online platform www.horecacomeback.be, waar iedereen waardebonnen kan aankopen bij de aangesloten horecazaken.


B&B biedt geïsoleerde vergader- en thuiswerkruimtes aan

B&B biedt geïsoleerde vergaderruimtes aan

“Geen logerende gasten meer? Dan vormen we onze kamers om tot geïsoleerde Covid-19 safe residenties”, dachten ze bij B&B Baron’s House. De beschikbare kamers doen nu dienst als vergader- en thuiswerkruimtes, elk met eigen ingang, parkeerplaats en privé terras.


#feedthenurses: Jonge chefs koken lokaal voor zorgsector

Jonge chefs koken lokaal voor zorgsector

Dat de horeca tijdelijk haar deuren sluit, weet iedereen. Maar dat enkele jonge chefs zich inzetten voor de zorgsector, is misschien nog niet algemeen bekend. Op vrijwillige basis maken de jonge koks gerechten klaar met producten die ze krijgen van lokale boeren, producenten of grotere ketens. Onder het motto #feedthenurses bezorgen ze zo elke dag verse maaltijden aan de ziekenhuizen uit hun buurt.


Hostels fungeren als brug tussen thuis en ziekenhuis

Hostels fungeren als brug tussen thuis en ziekenhuis

Nu de Vlaamse Jeugdherbergen verplicht gesloten zijn, willen ze hun capaciteit op een andere manier nuttig besteden. Zo bieden onder andere Hostel De Blauwput & Jeugdherberg Bed Muzet een opvangplek ‘tussen thuis en ziekenhuis’. Enerzijds voor patiënten die niet langer thuis kunnen blijven, maar ook niet ziek genoeg zijn om in het ziekenhuis te verblijven. Anderzijds voor patiënten die nog niet voldoende zijn hersteld om opnieuw naar huis te gaan.


Brugs driesterrenhotel vangt daklozen op

Toerismehelpt: Hotel 't Putje vangt daklozen op

De toeristen blijven weg, dus ging Brugs driesterrenhotel 't Putje op zoek naar een andere bestemming voor haar kamers. Het hotel stelt tijdens de coronacrisis haar deuren open voor daklozen en biedt hen een luxueuzere overnachting dan ze doorgaans gewend zijn.


Gentse horeca solidair met Argentijnse toeristen

#toerismehelpt: Gentse horeca solidair met Argentijnse toeristen

Hoe zorg je ervoor dat 40 Argentijnse studenten, gestrand op een motorhome-parking in Gentbrugge, zich welkom voelen in je stad? Door hen een solidaire pint aan te bieden, moet de Gentse horeca gedacht hebben. De uitbaters van de Gentse handels- en horecazaken Caves St Amand, Pils 13, L'Arogante, Beiruti en Keizershof verblijdden de 'quarantaine-Argentijnen' met een specialiteit van het huis.